Theo Geldens, de voorzitter van de nieuwe afdeling Valkenswaard/A2 van het Rode Kruis. Foto: Jurgen van Hoof.
Theo Geldens, de voorzitter van de nieuwe afdeling Valkenswaard/A2 van het Rode Kruis. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Ties Cleven)

Nieuwe naam voor Rode Kruis

De Rode Kruis-afdeling Valkenswaard-Cranendonck gaat verder onder de naam Rode Kruis Valkenswaard-A2. Dat komt doordat Heeze-Leende is aangesloten. Het Rode Kruis helpt uiteraard nog steeds iedereen om overal menselijk leed te helpen voorkomen of te verzachten.

Heeze-Leende - Men komt de vrijwilligers van de lokale Rode Kruis-afdelingen tegen bij grote en kleine evenementen. Tot nu toe heette de organisatie: Rode Kruis Valkenswaard-Cranendonck. De voorzitter daarvan is Theo Geldens. Hij is blij dat inmiddels ook de gemeente Heeze-Leende is aangesloten, waardoor men verder gaat onder de naam Rode Kruis Valkenswaard-A2.

Snelweg

"Deze ontwikkeling is niet zo vreemd, want ook op gemeentelijk niveau werken Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard sinds 2004 op verschillende onderdelen samen." Die samenwerking is uiteraard vernoemd naar de snelweg A2, die de drie gemeenten met elkaar verbindt. "We hebben nu ongeveer honderd vrijwilligers. Maar we merken nog dagelijks dat bepaalde hulpverlening door gebrek aan vrijwilligers soms moeilijk uitvoerbaar is. Daarom gaan we speciale cursussen organiseren. Een cursus Reanimatie en AED is van het grootste belang", vertelt Geldens. Op dit moment heeft de gemeente Valkenswaard 18 AED's . Daarnaast zijn er in Valkenswaard ruim dertig AED's in particulier bezit.

"Het is niet alleen belangrijk dat die AED's er zijn. Zeker zo belangrijk is dat voldoende mensen weten hoe zo'n apparaat te bedienen. Kom daarom op zaterdagochtend 28 april naar de cursus Reanimatie en AED, die wordt gegeven in de Gelukken 15A in Valkenswaard. Een deelname kost 25 euro. Het is ontzettend belangrijk dat men bij een eventuele hartstilstand de hulp kan verlenen die de overlevingskansen vergroten, door het gebruik van een AED en/of reanimatie." Naast deze cursus is er op 21 april, eveneens aan de Gelukken 15A, een workshop EHBO sport. Ook dat kost 25 euro.

"Het is natuurlijk een goede zaak als er voldoende inwoners zijn die juist kunnen handelen als het nodig is. Daarnaast ziet men de EHBO-vereniging Sint Nicolaas bij alle evenementen of festiviteiten in onze gemeente klaarstaan om de noodzakelijke zorg te verlenen als een situatie daarom vraagt. De cursussen zijn dan ook voor iedereen die de ambitie heeft om in geval van nood daadwerkelijk hulp te kunnen bieden aan te bevelen."

Voor beide cursussen kan men zich aanmelden via valkenswaard@rodekruis.nl. "We vertrouwen dan ook op een groot aantal deelnemers", sluit Geldens af.

Meer berichten