'Mannen van Metaal' Wil Langenhuysen (l) en René Ebeling aan het werk tijdens een van de bijeenkomsten van het Leendse huiskamerproject. Foto: Jurgen van Hoof
'Mannen van Metaal' Wil Langenhuysen (l) en René Ebeling aan het werk tijdens een van de bijeenkomsten van het Leendse huiskamerproject. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Achter de geraniums vandaan komen

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand wordt er volop gehamerd, gewrikt en geschroefd in de loods achter De Huiskamer in Leende. De 'Mannen van Metaal' leven zich dan uit met het demonteren van kapotte of oude spullen.

LEENDE - Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, zijn ook vrouwen welkom bij het Leendse 'huiskamerproject'. "Wij zijn bijna een jaar geleden gestart", zegt René Ebeling. Net als Wil Langenhuysen hoopt hij op wat meer bezoekers. Over de aanvoer van kapotte apparaten hebben de mannen niet te klagen. Ebeling: "Het aanbod is bijna zo groot dat we het niet weggewerkt krijgen."

In tegenstelling de Repair Cafés, die de afgelopen jaren overal in Nederland als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten, kunnen bij Mannen van Metaal ook mensen terecht die atechnisch zijn. Ebeling: "Iedereen kan spontaan binnen komen lopen."

De 'Mannen van Metaal' houden zich vooral bezig met het demonteren van huishoudelijke apparaten. Dit betekent veel schroeven, wrikken en er soms lustig op los hameren, zodat zoveel mogelijk onderdelen als printplaten en kabels van elkaar gescheiden worden. Metalen, zoals koper en aluminium, kunnen door het recyclen opnieuw worden hergebruikt.

De mannen komen apparaten in allerlei afmetingen en vormen tegen, variërend van scheerapparaten en oude videorecorders tot gasfornuizen en bladblazers. Langenhuysen: "Dit is een nieuwe vervolgstap in de recyclecirkel. Daarnaast willen we mensen achter de geraniums vandaan trekken."

De groep recycleaars wordt begeleid door vrijwilligers van het Leendse Repair Café, waartoe ook Ebeling en Langenhuysen behoren. Per toerbeurt zijn er steeds twee leden van het Repair Café aanwezig. De Leendenaren hebben zich onder meer laten inspireren door de Mannen van Metaal in Budel-Schoot. Langenhuysen: "Daarnaast wordt tijdens het Repair Café regelmatig gevraagd wat er met apparaten gebeurt die niet meer te maken zijn."

Door het aanbod van lossen onderdelen plukt ook het Repair Café de vruchten van Mannen van Metaal. Van de opbrengst van het recyclen wordt de koffie tijdens de pauze betaald. "Het maken van een praatje tijdens de koffiepauze is eigenlijk nog het allerbelangrijkste onderdeel van Mannen van Metaal. Daarnaast willen we op deze manier een steentje bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg", zegt Langenhuysen.

De Mannen van Metaal komen iedere tweede en vierde dinsdag van de maand bij elkaar. Telkens van 09.00 tot 12.00 uur kan er worden geklust in de loods achter De Huiskamer aan de Dorpstraat 67 in Leende.

Meer berichten