De expositie Sterksel Sterk in Kunst is een initiatief van de Sterkselse kunstenaars Doortje Groteclaes (l) en Toos Bonten. Foto: Jurgen van Hoof
De expositie Sterksel Sterk in Kunst is een initiatief van de Sterkselse kunstenaars Doortje Groteclaes (l) en Toos Bonten. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Er moet ook doorstroming zijn'

Sterkselse tuinen vormen in het weekend van 9 en 10 juni het decor voor de derde editie van de expositie Sterksel Sterk in Kunst. Voor het eerst is ook de wijk Kloostervelden opgenomen in de kunstroute, die dit jaar 'verbinding' als thema heeft.

STERKSEL - De expositie Sterksel Sterk in Kunst is een initiatief van de Sterkselse kunstenaars Doortje Groteclaes en Toos Bonten. Het kunstweekend wordt om de twee jaar gehouden. "Vanwege mijn verhuizing heeft het dit keer een jaar langer geduurd", legt Bonten uit.

De opzet is grotendeels hetzelfde als de vorige keer. Groteclaes: "We willen iedere deelnemer een podium bieden waar zijn of haar werk het beste tot zijn recht komt." In principe worden de tuinen beschikbaar gesteld door lokale kunstenaars. Daarnaast zijn Groteclaes en Bonten er ook dit keer in geslaagd een bijzonder, historisch pand bij de expositie te betrekken. "De locaties voor dit jaar liggen zo goed als vast", weet Bonten. De tuinen kunnen te voet of met de fiets worden bezocht. Ook kunnen kunstliefhebbers opstappen op een paardentram.

Het thema van de derde editie is 'verbinding'. De nieuwe wijk Kloostervelden, waarvan de ontwikkeling drie jaar geleden nog maar net was gestart, is voor het eerst opgenomen in het programma van het kunstweekend. Een mix van nieuwe en oude bewoners neemt deel aan Sterksel Sterk in Kunst. Het thema slaat ook op de diversiteit aan kunstuitingen, aldus Groteclaes. Bonten vult aan: "Daarnaast willen we de Sterkselse gemeenschap en lokale ondernemers zoveel mogelijk bij het evenement betrekken."

Verschillende gastkunstenaars laten hun 'tuinkunst' zien. Groteclaes: "Wij willen niet iedere keer dezelfde deelnemers, er moet ook doorstroming zijn."

In de tuinen zijn onder meer creaties te zien van Leo Gerritsen uit Overasselt en de Roermondse kunstenaar Cor de Ree. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het ontwerpen en maken van bijzondere meubels, zoals banken, fauteuils en tafels. Gerritsen is bekend van zijn vogelhuizen van cortenstaal. Naast gesmede sculpturen en bronzen beelden kunnen er verder onder meer wiskundige objecten, sieraden en keramiek worden bezichtigd.

Sterksel Sterk in Kunst wordt op zaterdag 9 juni om 14.00 uur geopend door burgemeester Paul Verhoeven. Dit gebeurt op het kerkplein in Sterksel. Muziek is er van de Blue Notes. Daarna kunnen kunstliefhebbers een rondgang door het dorp maken en de deelnemende locaties bezoeken. Dit kan op zaterdag van 14.00 tot 19.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten