Glas- en schildersbedrijf Verhoeven had een dag werk met het demonteren van de in totaal twaalf panelen. Foto: Jurgen van Hoof
Glas- en schildersbedrijf Verhoeven had een dag werk met het demonteren van de in totaal twaalf panelen. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Gedenkraam krijgt nieuwe plek

Het welbekende glas-in-loodraam in het trappenhuis van het oude gemeentehuis in Leende is op woensdag 21 maart gedemonteerd en opgeslagen. De verschillende panelen ondergaan een opknapbeurt. Het is de bedoeling dat ze daarna een plekje krijgen in de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in het centrum van Leende.

LEENDE - Dit nieuwe gebouw verrijst voor een groot deel op de plek van het in 1957 in gebruik genomen gemeentehuis, dat binnenkort wordt gesloopt. Het veertien meter hoge glas-en-loodraam aan de achterzijde van het gebouw werd op woensdag 21 maart gedemonteerd.

Voor Patrick Verhoeven en de medewerkers van glas- en schilderbedrijf Verhoeven was het een bijzondere klus. Het bekende glas-in-loodraam werd in 1960 onthuld. De fleurige panelen waren een geschenk van de Leendse bevolking, die zelf het geld voor het 'gedenkraam' hadden ingezameld. Met het glas-in-loodraam, dat is gemaakt door de bekende glazenier Abraham Pieter Stokhof de Jong, wordt herdacht dat het dorp redelijk ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen.

De Jong maakte drie taferelen. Ze geven het gezin, het gemeenschapsleven en de opstanding weer.

Het enorme glas-in-loodraam is op veel foto's vastgelegd. Verhoeven: "Veel pasgetrouwde echtparen hebben zich laten fotograferen met het raam op de achtergrond."

Voor veel mensen uit Leende, zeker de wat oudere dorpsbewoners, is het een bijzonder kunstwerk. Ook voor Verhoeven zat er een nostalgisch tintje aan het niet alledaagse karwei. Verhoeven: "Mijn vader heeft indertijd het veiligheidsglas voor het glas-in-loodraam geplaatst."

Met één werkdag was de klus geklaard. Het demonteren van de twaalf verschillende panelen is enorm meegevallen, aldus Verhoeven: "Vooraf hadden we gedacht dat het wel een dag of twee zou kunnen gaan duren. Ieder paneel weegt namelijk een kilo of tachtig."

Met behulp van een houten omhulsel zijn ramen uit de kozijnen gehaald en naar beneden gedragen. Ieder onderdeel van het vensterraam is genummerd, zodat de taferelen eenvoudig in ere kunnen worden hersteld.

De glazen taferelen zijn inmiddels opgeslagen in een hal bij het Leendse glas- en schildersbedrijf. Verhoeven: "Hier en daar moeten de panelen opnieuw worden gekit. Na 50, 60 jaar begint het lood te vergaan, dus ook daar moet naar gekeken worden." Glazenier Harrie Verhoeven gaat binnenkort aan de slag met het restaureren van de panelen.

Het is de bedoeling dat de panelen straks een plekje krijgen in de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) in het centrum van Leende.

Meer berichten