In Soerendonk gingen onder meer leden van buurtvereniging Molenheide en dorpsraad Zurrik gewapend met handschoenen, knijpers en vuilniszakken op pad.
In Soerendonk gingen onder meer leden van buurtvereniging Molenheide en dorpsraad Zurrik gewapend met handschoenen, knijpers en vuilniszakken op pad. (Foto: Roy de Leyer)

Een probleem van alle leeftijden

Meer dan 130.000 Nederlanders gingen op of rond 24 maart met elkaar aan de slag om voor de 16e editie van de Landelijke OpschoonDag (LOD) de buurt zwerfafvalvrij te krijgen. Ook in Heeze-Leende en Cranendonck staken jong en oud de handen uit de mouwen.

CRANENDONCK/HEEZE-LEENDE - De Landelijke Opschoondag had dit jaar als thema 'Eén buurt, één missie'. In Heeze-Leende werd er op donderdag 22 maart onder meer zwerfafval opgeruimd door de kinderen van kinderdagverblijf Buitengewoon in Sterksel. De oudste BSO-kinderen namen de route van basisschool De Talentoren naar het kinderdagverblijf onder handen, terwijl de jongste kinderen zich konden uitleven in de wijk Kloostervelden.
In Cranendonck werd er op zaterdag 24 maart voor de eerste keer deelgenomen aan de Landelijke Opschoondag. In Soerendonk gingen onder meer leden van buurtvereniging Molenheide en dorpsraad Zurrik gewapend met handschoenen, knijpers en vuilniszakken op pad.

Waar er in Heeze-Leende door scholieren, verenigingen en andere organisaties al verschillende jaren wordt deelgenomen aan de Landelijke Opschoondag, moet het initiatief van Stichting Nederland Schoon in Cranendonck nog op gang komen. "In het meest ideale plaatje wordt volgend jaar de hele bebouwde kom in de gemeente gedekt", zegt demissionair wethouder Frits van der Wiel, die ook een handje meehielp.
De gemeente Cranendonck wil het zwerfafval in de zes Cranendonckse kernen structureel gaan bestrijden. De Landelijke Opschoondag is het begin van nog veel meer acties. Van der Wiel: "We willen het zwerfafval planmatig gaan aanpakken. Dat doen we onder meer door het onderwijs er nauw bij te betrekken."

Het initiatief van de Cranendonckse Esther Fransen, die er veelvuldig met een grote zak en een prikstok op uit trekt om het buitengebied van Cranendonck rotzooi-vrij te maken, heeft erg inspirerend gewerkt voor de nieuwe aanpak, stelt Van der Wiel. Met haar acties wil Fransen vooral de jongere generaties bewuster maken van de gevolgen van het laten rondslingeren van afval. Fransen: "Het gaat erom dat mensen leren dat ze de verantwoordelijkheid niet bij een ander neerleggen. Het is niet iets dat alleen bij jongeren speelt, het is een probleem van alle leeftijden."

De opruimactie resulteerde in vele volle vuilniszakken, gevuld met onder meer lege flesjes, blikjes en papiertjes. "Het ergste wat ik heb aangetroffen is een plastic zakje met de hondenpoep er nog in", zegt Elsa Dinjens. Ze vindt het jammer dat niet meer mensen hebben meegeholpen. "Het was mooi weer en het heeft maar een uurtje geduurd."

Meer berichten