Komt er een zwijn naar je toe, maak je dan zo groot mogelijk en maak zoveel mogelijk kabaal.
Komt er een zwijn naar je toe, maak je dan zo groot mogelijk en maak zoveel mogelijk kabaal.

'We moeten met elkaar leren leven'

Deze week is er op de Groote Heide in Heeze een hond aangevallen door een zwijn. Het baasje dat daar aan het trimmen was heeft de schrik van zijn leven beleefd. En hij is niet de eerste!

Heeze - Al meerdere honden zijn belaagd of zelfs verwond door wilde zwijnen die in al onze omringende natuurgebieden in meer of mindere mate al voorkomen. Het begon een jaar of tien geleden in het Leenderbos maar ze hebben intussen half Brabant gekoloniseerd. Dat heeft consequenties. Voor de boer, voor de weggebruiker en voor de recreant. We pikken er even de recreant uit. Er zijn al meerdere voorvallen geweest tussen de mens en het wild zwijn. De honden moeten in vrijwel alle natuurgebieden zijn aangelijnd maar helaas houden veel mensen zich daar niet aan. Ook het incident in Geldrop heeft te maken met een loslopende hond. De eigenaar was heel eerlijk en open in zijn verhaal. Hij trimt daar al jaren door de natuur, een beetje de smallere paadjes zoekend, en heeft dan zijn hond onaangelijnd bij. Hij wist niet dat er daar ook wilde zwijnen huizen. Die zitten er ook pas enkele jaren maar de stand neemt toe. Er is door iemand al een rotte van bijna veertig volwassen zwijnen met biggen geteld in het betreffende Groote Heide gebied. Door onze overwegend slappe winters overleven vrijwel alle biggen en voedsel is er in de bossen en velden in overvloed.

Even terug naar onze trimmer. Hij rende met zijn hond door het bos en zag plotseling een groep zwijnen. Zijn hond, een Rhodesian ridgeback aarzelde niet en rende direct naar de groep zwijnen toe. Het meest gevaarlijk zijn de zeugen die kleine jongen te verdedigen hebben. Dat doen ze voortvarend, dus de Rhodesian ridgeback kwam gewond, met twee zeugen achter zich aan, terug gerend naar de baas. De hond had slechts een flinke wiek in zijn vel en is gehecht. Het komt weer helemaal goed met het dier.

Er wordt volop gejaagd op de wilde zwijnen maar er staan regels in de Jachtwet waar een jager zich aan moet houden. In principe is de mensheid in staat alle wezens die hem niet direct voordeel brengen uit te roeien (voorbeelden te over), maar Europese regels voorkomen dat gelukkig.

Wat te doen bij een conflict

Een goede waarschuwing naar alle natuurbezoekers, zeker in gezelschap van honden, is op zijn plaats. Houd ze waar dan ook aan de lijn, dan voorkom je een hoop ellende. Komt er een zwijn naar je toe, maak je dan zo groot mogelijk en maak zoveel mogelijk kabaal. We zullen ze echt in ons systeem moeten krijgen de zwijnen want we komen er niet meer van af. We moeten met elkaar leren leven. Of je nou wilt of niet.

Meer berichten