Ongeveer 4 jaar geleden besloten de ouders van Arie, Riny en Willie Verest, door de strenge regelgeving van de overheid, de melkkoeien van de hand te doen om zich op het fokken en houden van schapen toe te leggen. Foto: Jurgen van Hoof
Ongeveer 4 jaar geleden besloten de ouders van Arie, Riny en Willie Verest, door de strenge regelgeving van de overheid, de melkkoeien van de hand te doen om zich op het fokken en houden van schapen toe te leggen. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Binnen werken is niets voor mij'

Op 2e paasdag, tussen 10.00 en 16.00 uur, gaan de deuren van de schuur op het erf van boer Arie weer open voor bezoekers.

Heeze - Voor kinderen en hun ouders een mooie gelegenheid om met dieren in contact komen en te proeven van het boerenleven. Arie en moeder Riny zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Ongeveer 4 jaar geleden besloten de ouders van Arie, Riny en Willie Verest, door de strenge regelgeving van de overheid, de melkkoeien van de hand te doen om zich op het fokken en houden van schapen toe te leggen. Omdat er genoeg ruimte was en veel vraag naar biologische producten kwam er een winkel met scharrelvlees, scharreleieren, biologische groenten, fruit en streekproducten, gerund door Arie en Riny. Arie is de oudste zoon van het gezin en door zijn opleiding aan de Middelbare Agrarische school helemaal op zijn plaats op de boerderij. Naast het werk met de dieren en in de winkel kweekt hij sprinkhanen op een insectenkwekerij in Someren. "Binnen werken is niets voor mij", zegt Arie". Op een boerderij is altijd werk, vier jaar geleden is hij voor het laatst op vakantie geweest. "Vakantie is moeilijk te plannen".

Arie: "De 180 schapen worden voor de winkel en deels voor de handel gefokt. Ze grazen op de weilanden rondom Kreijl en de Rul. Voor de mineralen en vitamines zijn er likstenen. Als een ooi melk geeft aan lammetjes worden ze bijgevoerd met brokken". "Om hygiënische redenen scheren we twee keer per jaar, eind december en in juli opnieuw omdat dan vliegjes eitjes in de wol leggen en de

schapen ziek maken", legt Riny uit. De Bonte Bentheimer varkens kunnen vrij scharrelen op een halve hectare grond en worden regelmatig verplaatst naar een ander weiland, ze eten wat over blijft uit de winkel. De kippen scharrelen buiten maar moeten 's nachts naar binnen omdat de vossen op de loer liggen. Ze krijgen biologisch kippenvoer en gemengde granen.

Op paasmaandag kunnen kinderen en hun ouders in de grote stal volop genieten van de schapen en hun lammetjes. Tussen de varkensweitjes zijn paden waar bezoekers mogen wandelen en de ezels zijn van dichtbij te zien. Helaas zijn er geen kuikentjes en kippen buiten vanwege de 'ophokplicht' in verband met de vogelgriep, maar er zijn genoeg kinderactiviteiten zoals knutselen, wolvilten, lammetjes en ezels knuffelen. Er is een streekmarkt met zelfgemaakte producten zoals jam en honing en er wordt brood gebakken door molenaar Sturkenboom. Het belooft een prachtige dag te worden.

Meer berichten