Lokaal Heeze-Leende-lijstrekker Nico van der Palen haalde met 772 de meeste stemmen binnen. Foto: Jurgen van Hoof
Lokaal Heeze-Leende-lijstrekker Nico van der Palen haalde met 772 de meeste stemmen binnen. Foto: Jurgen van Hoof

LHL grootste partij in Heeze-Leende

Na weken van campagne voeren waren op woensdag 21 maart de kiezers aan het woord. PvOJ/GroenLinks, Algemeen Belang Heeze-Leende en Lokaal Heeze-Leende kwamen in de gemeente Heeze-Leende als de winnaars uit de bus.

HEEZE-LEENDE - Het opkomstpercentage in de gemeente Heeze-Leende was 59,2 procent. Van de 12.943 stemgerechtigden namen 7.662 Heeze-Leendenaren het rode potlood ter hand.

Tijdens de verkiezingsavond in het gemeentehuis in Heeze werden woensdagavond om half elf de voorlopige uitslagen van de tien stembureaus bekend gemaakt.

Lokaal Heeze-Leende kwam als grootste partij uit de bus. Van alle kandidaten haalde LHL-lijstrekker Nico van der Palen de meeste stemmen binnen (772). De partij behoudt haar vier zetels in de gemeenteraad. Dat geldt ook voor het CDA, dat op nipte achterstand van Lokaal Heeze-Leende volgde. De vlag kon ook uit bij PvOJ-GroenLinks en Algemeen Belang Heeze-Leende. Beide partijen mogen twee raadsleden voor de nieuwe gemeenteraad leveren.

De PvdA verloor een van haar twee zetels, net als D'66. In vergelijking met vier jaar geleden scoorde de VVD aanzienlijk lager. Desondanks behouden de liberalen hun drie stoeltjes. Het verlies aan stemmen is waarschijnlijk voor een groot deel te verklaren door de deelname van De Lokale Liberale Partij van oud-VVD'er Geert Verzeijden. De partij van de Leendenaar behaalde echter te weinig stemmen voor zetel in de raadszaal.

In totaal vielen er zeventien stoeltjes te verdelen. De verkiezingen hebben geresulteerd in de volgende verdeling (op basis van de voorlopige uitslag, red.): CDA: 4, Lokaal Heeze-Leende: 4, VVD: 3, D'66: 1, Partij voor Oud en Jong-GroenLinks: 2, Partij van de Arbeid: 1, De Lokale Liberale Partij: 0, Algemeen Belang Heeze-Leende: 2.

Afgelopen maandagavond 26 maart werd er in de raadzaal van het gemeentehuis afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden. Dit gebeurde tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering. Op donderdagavond 29 maart worden de nieuwe raadsleden beëdigd.

Inmiddels zijn de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie in de gemeente Heeze-Leende in volle gang. Lokaal Heeze-Leende is in dit proces als grootste partij als eerste aan zet. Ze gaat nu onderzoeken welke partijen samen de nieuwe coalitie kunnen vormen.

Wat betreft het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten behoorde 54,4 procent van de inwoners van Heeze-Leende tot het 'voor-kamp'. Net iets meer dan 40 procent (40,1) stemde tegen.

Meer berichten