De zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria helpen slachtoffers van hiv/aids onder meer door het aanbieden van workshops, bijvoorbeeld door mensen opnieuw te leren boeren of vissen. Foto: Stichting Bisschoppelijke Vastenaktie Nederland (BVA)
De zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria helpen slachtoffers van hiv/aids onder meer door het aanbieden van workshops, bijvoorbeeld door mensen opnieuw te leren boeren of vissen. Foto: Stichting Bisschoppelijke Vastenaktie Nederland (BVA)

'Households in Distress'

De parochiale missiegroepen in Cranendonck en Heeze-Leende zetten zich dit jaar in voor het Households in Distress-programma in Zambia, het campagneproject van de landelijke Vastenactie.

HEEZE-LEENDE/CRANENDONCK - Ieder jaar voert Stichting Bisschoppelijke Vastenaktie Nederland (BVA) landelijk campagne voor één project. "Het is een van de vele initiatieven die financieel worden ondersteund. Een daarvan wordt er ieder jaar uitgelicht", vertelt Ben Kursten, voorzitter van het IPMC (Inter Parochieel Missie Centrum) in de gemeenten Heeze-Leende en Cranendonck.

Het Household in Distress-programma van de zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria in Zambia, staat ditmaal centraal in de campagne-uitingen van de landelijke Vastenactie. In Mbala, een district (met een gelijknamige stad) in het uiterste noorden van het Afrikaanse land aan de grens met Tanzania, zorgen de zusters voor families die door hiv en aids zijn getroffen. Zo ontstond het Households in Distress-programma.

Jan Verhoeven: "Aids heeft in de jaren tachtig en negentig geweldig huisgehouden in Zambia. Tegenwoordig is aids echter niet meer het grootste probleem. Wel zijn er nog veel hiv-dragers. Vaak worden deze mensen als outcasts gezien."

De gemiddelde levensverwachting in Zambia in 2002 was 33 jaar. Door grootschalige acties, zoals betere medicijnen en het gratis verstreken van hiv-remmers is de levensverwachting de afgelopen jaren flink gestegen, tot 58 jaar in 2015.

De impact van de aidsepidemie is echter nog altijd groot. Van de 15 miljoen Zambianen hebben 1,2 miljoen mensen hiv/aids. De helft van de bevolking is jonger dan 14 jaar, ouderen zijn er nauwelijks. Verhoeven: "Een hele generatie van mensen is weggevallen." In families en clans zijn grote gaten geslagen. Veel kinderen zijn wees. Ze worden opgevangen door familie, vaak de grootouders. De zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria staan deze slachtoffers van hiv/aids bij. Verhoeven: "Ze doen het werk dat niemand anders wil doen." Dit gebeurt onder meer door het geven van voorlichting, het verstrekken van medicijnen en hiv-remmers, door honger te bestrijden en door mensen te helpen in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Verhoeven: 'Veel mensen moeten opnieuw leren boeren of vissen." De zusters runnen een weeshuis én een school voor gehandicapte kinderen.

Er wordt gecollecteerd in de Goede Week, de week voor Pasen. Donaties kunnen ook worden overgemaakt op bankrekening NL21INGB0000005850. Meer info: www.vastenactie.nl

Meer berichten