Geert Hut, voorzitter van zorgcoöperatie Graaggedaan, nam op maandag 12 maart uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels een Gouden Duim in ontvangst. Foto: Jurgen van Hoof
Geert Hut, voorzitter van zorgcoöperatie Graaggedaan, nam op maandag 12 maart uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels een Gouden Duim in ontvangst. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Analoge like' voor Geert Hut

Zorgcoöperatie Graaggedaan in Leende heeft van de provincie Noord-Brabant een bijzonder blijk van waardering gekregen. Voorzitter Geert Hut kreeg op maandag 12 maart, tijdens de jaarlijkse Halfvastenmarkt in Leende, uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels een zogeheten Gouden Duim uitgereikt.

LEENDE - De overhandiging van deze 'analoge like' vond plaats in De Huiskamer. Henri Swinkels was lovend over de Leendse zorgcoöperatie. Hij liet weten dat het initiatief aansluit bij de uitgangspunten van het programma Sociale Veerkracht van de provincie Noord-Brabant. Dit programma moet er voor zorgen dat meer mensen kunnen delen in en bijdragen aan een goede kwaliteit van leven in Brabant. Swinkels: "In het kader van Sociale Veerkracht zoeken we naar dit soort lokale projecten."

De provincie reikt elke maand een Gouden Duim uit aan iemand die zich belangeloos inzet voor anderen. Swinkels: "Regelmatig bezoek ik plekken als deze om mensen voor hun inzet in het zonnetje te zetten. Het is goed om dit te markeren. Vroeger kreeg je dan een schouderklopje, tegenwoordig worden er 'likes' uitgedeeld. In dit geval in de vorm van een Gouden Duim." Behalve deze kleine trofee mocht Graaggedaan-voorzitter Geert Hut een oorkonde in ontvangst nemen. "We halen er een persoon uit, maar deze waardering geldt voor de hele groep vrijwilligers", aldus Swinkels. Al vier jaar organiseert Graaggedaan activiteiten met en voor Leendenaren. De Leendenaren Geert Hut en Piet Kuppens richtten de zorgcoöperatie in 2014 op. Graaggedaan bestaat uit 75 vrijwilligers, waarvan 25 gastvrouwen voor De Huiskamer. "In korte tijd is er heel veel gebeurd", vertelt Kuppens. Met steun van de vrijwilligers is een leegstaande pand aan de Dorpstraat in Leende opgeknapt. Jong en oud zijn welkom in De Huiskamer. Bezoekers kunnen in het gebouw onder meer biljarten, breien of een iPad-cursus volgen. Ook is er een vervoersdienst, een vriendendienst (bijvoorbeeld om boodschappen te doen) en een klussendienst. Zijn collega-vrijwilligers nomineerden Hut voor de Gouden Duim. De uitreiking kwam voor hem als een grote verrassing. Hut: "Dit betekent echter niet dat ik al klaar ben. Er is nog veel te doen." Hij was blij met de waardering. Hut: "Helemaal als ik de Gouden Duim kan inzetten om nog meer aandacht voor de zorgcoöperatie te krijgen. Zo zijn we heel druk bezig met het aanstellen een dorpszorgconsulent. We merken namelijk dat veel mensen er moeite mee hebben om ondersteuning aan te vragen. Met een proactief vertrouwenspersoon willen we deze mensen al in een heel vroeg stadium helpen."

Meer berichten