Na bijna 20 jaar neemt Wilma van der Rijt afscheid van de Heeze-Leendse politiek. Ze hoopt na de verkiezingen aan te treden als wethouder in gemeente Reusel-De Mierden. Foto: Theo van Sambeek
Na bijna 20 jaar neemt Wilma van der Rijt afscheid van de Heeze-Leendse politiek. Ze hoopt na de verkiezingen aan te treden als wethouder in gemeente Reusel-De Mierden. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

'Anderen moeten het nu gaan doen'

Voor het eerst in jaren beleeft Wilma van der Rijt de gemeenteraadsverkiezingen in Heeze-Leende vanaf de zijlijn. Na bijna 20 jaar neemt ze afscheid van de Heeze-Leendse politiek. Van der Rijt keert na de verkiezingen niet terug als wethouder. Ze hoopt de functie elders te kunnen bekleden.

HEEZE-LEENDE - Op woensdag 14 maart verrichtte Van der Rijt - afhankelijk van het formatieproces - haar laatste officiële handeling in de gemeente Heeze-Leende. Ze gaf het startsein voor de nieuwe woonwijk De Bulders en de randweg in Heeze.

Van de Rijt was 8 jaar wethouder. Daarvoor zat ze 11 jaar in de gemeenteraad van Heeze-Leende. Het besluit om te stoppen als wethouder was moeilijk, aldus Van der Rijt: "Op sommige momenten na was het een leuke tijd. Ik wil echter niet blijven hangen in vaste stramienen."

Ze is in de race voor het wethouderschap in Reusel-De Mierden. Van der Rijt: "Daarvoor moet ik natuurlijk eerst de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen afwachten."

In Reusel-De Mierden wacht de CDA-politicus, die in 2012 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer stond, een paar flinke uitdagingen. De gemeenteraad heeft gekozen voor een herindeling. Van der Rijt: "Het lijkt me heel bijzonder om dit proces als wethouder mee te maken." Ook een ander pittig dossier: de intensieve veehouderij, maakt de gemeente interessant voor haar.

Ze volgt de verkiezingen vanaf de zijlijn. De debatten in Heeze-Leende heeft ze gemeden. Van der Rijt: "Ik wil niemand voor de voeten lopen. Het zijn nu andere mensen die het moeten gaan doen."

De afgelopen jaren heeft ze geleerd dat besturen een echt vak is. Van der Rijt: "Zonder ambtenaren kan ik als wethouder echter niets. Zij vormen het werkkapitaal van de gemeentelijke organisatie." Ook heeft ze gemerkt dat een wethouder bijna publiek bezit is. Van der Rijt: "Dat maakt het niet minder leuk, maar je moet er wel tegen kunnen. Als wethouder krijg je namelijk veel over je heen." Daarmee doelt ze onder meer op de brief die die vorige week in Reusel-De Mierden is verspreid. De brief, waarin de Reuselse bevolking voor de CDA-politicus wordt gewaarschuwd, was een grote verrassing voor Van der Rijt: "Mijn functie heeft nooit ter discussie gestaan. Ik ben er trots op dat ik nooit een motie van wantrouwen heb gekregen."

Het project waar ze het meest trots op is, is de realisatie van de nieuwe basisschool in Leenderstrijp. Van der Rijt: "De gemeente verkeert verder in een rustig vaarwater." Wel betreurt ze dat er versnippering dreigt. "Acht partijen is te veel voor het beschikbare aantal zetels, de gemeente wordt er niet slagvaardiger door."

Meer berichten