Staatsbosbeheer alert op dumpingen

Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer hekelt de vele afvaldumpingen die de laatste tijd hebben plaatsgevonden in haar natuurgebieden. De organisatie is extra waakzaam na de recente illegale stortingen in de omgeving van de Achelse Kluis. In de nabijheid van het kloostercomplex werd vorig week nog een flinke berg afvalhout aangetroffen.

LEENDE/BUDEL - De stapel sloophout werd op dinsdag 27 februari gevonden ter hoogte van de dubbele grenspaal bij de Achelse Kluis. "Het is de laatste tijd één grote rotzooi", verzucht Erik Schram, boswachter bij Staatsbosbeheer. Vooral in de randen van onze gebieden wordt veel afval gedumpt, aldus de boswachter. Zo werd eind januari op een bospad aan de Petrus van Eijnattenlaan in Leende een achtergelaten busje aangetroffen. Het voertuig was helemaal volgeladen met drugsafval.

Vooral dit soort dumpingen bezorgt Staatsbosbeheer veel hoofdbrekens. Lekkend chemisch afval in natuurgebieden vormt een groot gevaar voor mensen en dieren.

Onder meer bankstellen, asbestplaten, vuilniszakken met afval, wietplanten en kerstbomen worden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer achtergelaten. Soms is de 'buit' heel bijzonder. "Een tijdje geleden had een mevrouw een kussensloop vol sieraden gevonden", vertelt Schram. Hij geeft aan dat zijn collega's een paar jaar geleden vreemd opgekeken toen in het natuurgebied De Pan in Sterksel een zwaar beschadigde boot werd aangetroffen. Schram: "Zelf heb ik, toen ik nog in Zeeland werkte, een keer een bubbelbad gevonden."

Als eigenaar van de grond draait Staatsbosbeheer op voor de kosten van het opruimen. De rekening kan in het geval van drugsafval al snel in de duizenden euro's lopen. Schram: "In sommige gevallen moet de grond worden afgegraven als er drugsafval wordt aangetroffen. Ook als er asbest wordt gevonden moeten we een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Het kost allemaal veel tijd en geld. Liever steken we dit in het beheer van onze gebieden."

De boswachter kan niet met zekerheid zeggen of het aantal dumpingen de laatste jaren is gestegen. "We zijn nu bezig om alles in kaart te brengen", vertelt Schram.

De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van Staatsbosbeheer treden hard op tegen het dumpen van afval. Dit gebeurt in samenwerking met de politie. Schram: "Surveillance vindt zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag plaats om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen." Hij roept buurtbewoners en bezoekers van de natuurgebieden op om een extra oogje in het zeil te houden. Bij verdachte zaken kunnen ze de politie bellen op 0900-8844.

Meer berichten

Shopbox