Het Brokmoppenseizoen bij Bakkerij van Weert in Leende is op dit moment in volle gang. Foto: Theo van Sambeek
Het Brokmoppenseizoen bij Bakkerij van Weert in Leende is op dit moment in volle gang. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

'Je moet er wel een beetje van houden'

Het centrum van Leende is op maandag 12 maart het vertrouwde decor van de jaarlijkse Halfvastenmarkt. Een van de 'hardlopers' tijdens deze folkloristische markt, die in de volksmond ook wel Lind Mèrt wordt genoemd, is het kubusvormige anijsgebak de Brokmop.

LEENDE - Aan deze plaatselijke delicatesse dankt het evenement ook haar andere bijnaam: Brokmoppenmarkt. "Het originele recept van de Brokmop dateert al van voor de Tweede Wereldoorlog", zegt Chantal van Weert, van de gelijknamige bakkerszaak aan de Oostrikkerstraat in Leende.

Het originele recept van de Brokmop is een van de best bewaarde geheimen van het dorp. Verschillende generaties Leendse bakkers hebben zich over het anijsbaksel ontfermd. De lokale lekkernij werd ontwikkeld door de oorspronkelijk uit Valkenswaard afkomstige bakker Piet van de Ven. Toen hij stopte met zijn bakkerij in Leende werd het geheime recept overgedragen aan Toon van Engelen, die de bakkerstraditie voortzette. Daarna was het de beurt aan Frans Rooijmans. Het stokje werd vervolgens overgenomen door Piet van Weert. Hij gaf het recept door aan zijn nichtje Chantal van Weert. "We hebben het enige echte recept van de Brokmop. Het staat op een vergeeld papiertje, dat we op een speciaal plekje hebben opgeborgen", vertelt Van Weert.

Ze geeft aan dat er veel varianten van de Brokmop zijn. "Veel thuisbakkers proberen ze zelf te maken", weet Van Weert, die het geheim van de smid niet kwijt wil. Aan het traditionele recept wordt niet gesleuteld. "Een koolhydraatarme variant is daarmee voorlopig uitgesloten", lacht Van Weert.

Het Brokmoppenseizoen duurt drie weken, daarna zijn de baksels niet meer verkrijgbaar. "We beginnen ieder jaar na carnaval met het bakken van de Brokmop. Veel mensen kijken er naar uit. Er wordt regelmatig gevraagd wanneer de Brokmoppen weer verkrijgbaar zijn", zegt Van Weert. Buiten deze korte periode worden er geen Brokmoppen gemaakt. Van Weert: "Daar beginnen wij niet aan. Zoals we het nu doen blijft het ook een leuke traditie. Veel mensen stoppen ze in de diepvries, zodat ze er een heel jaar lang van kunnen genieten."

Vijf jaar geleden is de Brokmop bij de Coen & Sander Show op radiozender 3FM, verkozen als de lekkerste Brabantse specialiteit. Daarmee eindigde het anijsgebak boven de Bossche bol en het Brabants worstenbroodje. Het Leendse streekproduct is echter geen allemansvriend, weet Van Weert: "Je moet er wel een beetje van houden." Het traditionele baksel valt ook bij de plaatselijke jeugd in de smaak. Van Weert: "Inwoners van Leende groeien er mee op."

Ook buiten het dorp is er belangstelling voor de Brokmop. Van Weert: "Ze verkopen ook goed in onze winkel aan het Kastelenplein in Eindhoven. Dat hadden we van tevoren eigenlijk niet verwacht."

Meer berichten

Shopbox