In Heeze is er een ukeleleklasje gevormd door leraren van basisschool Merlebos, De Talententoren en OBS De Trumakkers. Foto: Theo van Sambeek
In Heeze is er een ukeleleklasje gevormd door leraren van basisschool Merlebos, De Talententoren en OBS De Trumakkers. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

Ukelele moet plek in de klas krijgen

Ruim dertig leerkrachten uit Cranendonck en Heeze-Leende zijn afgelopen vrijdag begonnen aan een cursus ukelele. Het kleine snaarinstrument moet het muziekonderwijs een extra boost geven.

HEEZE-LEENDE/CRANENDONCK - De cursus ukelele, die in totaal vier lessen beslaat, ging vrijdagmiddag van start op een drietal basisscholen. In Heeze-Leende is er een klasje gevormd door leraren van basisschool Merlebos, De Talententoren en OBS De Trumakkers. Ze gaan het kleine, viersnarige instrument gebruiken als ondersteuning voor de muzieklessen.

"Een ukelele zorgt voor een extra dimensie bij het zingen van liedjes. Daarnaast is het goed dat kinderen al op de basisschool met verschillende muziekinstrumenten in aanraking komen", zegt Marieke Scharroo, die voor RICK (Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie) actief is als cultuurcoach in de gemeenten Heeze-Leende en Cranendonck.

Ze geeft aan dat het aantal kinderen dat een instrument bespeelt de laatste jaren flink is afgenomen. Scharroo: "Hoewel ik merk dat veel scholen steeds bewuster omgaan met het muziekonderwijs, is de muziekles op veel plaatsen nog een onderschoven kindje."

Dat vindt ook Vincent van Reen, die de cursus in Heeze-Leende verzorgt. Voor hem was de ukeleleles een primeur. "Het is de eerste keer dat ik les geef aan docenten, normaal gesproken laat ik kinderen kennismaken met de ukelele", zegt Van Reen.

Door het aanleren van een aantal basisakkoorden kunnen de leraren de ukelele gebruiken voor het spelen van kleuterliedjes. Ook popnummers staan straks op hun repertoire. Het 'babygitaartje' is zeker stoer genoeg voor bovenbouwleerlingen, denkt Van Reen: "Dit terwijl ze in eerste instantie vaak niet weten om wat voor een instrument het precies gaat." Hij geeft aan dat de ukelele de laatste jaren bezig is aan een revival. Van Reen: "Folk is populair. Daarnaast gebruiken ook bekende artiesten als Bruno Mars en eerder al Jason Mraz ukelelesamples in hun muziek."

Saskia Meershoek, leerkracht van groep 4-6 van basisschool Merlebos, juicht de nieuwe cursus toe. Ze vindt het belangrijk dat kinderen een instrument leren te bespelen. Meershoek: "Zelf heb ik boven in mijn lokaal een piano staan. Bij mij in de klas zijn er op dit moment twee kinderen die een instrument kunnen bespelen. Dit terwijl muziek heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind."

De meeste deelnemers aan de cursus ukelele konden na anderhalf uur tokkelen al prima 'Mieke heeft een lammetje' of een nummer van Justin Bieber op hun mini-gitaar spelen.

Meer berichten

Shopbox