Liefst acht partijen strijden de komende weken om de gunst van de kiezer in Heeze-Leende. Foto: Theo van Sambeek
Liefst acht partijen strijden de komende weken om de gunst van de kiezer in Heeze-Leende. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

Veel eensgezindheid bij eerste debat

De kop is eraf. Met het eerste verkiezingsdebat begint ook de stembusstrijd in Heeze-Leende op stoom te komen. In conferentieoord Kapellerput in Heeze kruisten kopstukken van alle deelnemende partijen op woensdag 21 februari voor de eerste keer in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de politieke degens.

HEEZE-LEENDE - Het debat werd gehouden door Ondernemers Vereniging Heeze-Leende (OVH-L). Deze federatie behartigt de belangen van zes Heeze-Leendse ondernemersverenigingen. "Samen vertegenwoordigen we meer dan 300 bedrijven", vertelt voorzitter Frans Broos, die ook optrad als debatleider.

Het was de tweede keer dat het overlegplatform een verkiezingsdebat organiseerde. Broos: "Vier jaar geleden hebben we alles genotuleerd. Dat doen we nu weer, zodat we achteraf kunnen vaststellen wat er allemaal is gerealiseerd." Hij stelde aan het begin van het debat vast dat het veel moeite heeft gekost om ondernemers te interesseren voor de verkiezingsbijeenkomst.

Liefst acht partijen strijden de komende weken om de gunst van de kiezer in Heeze-Leende. Aan het debat in Kapellerput werd deelgenomen door zeven lijstrekkers: Frans Cuijpers (VVD), Toon Bosmans (PvdA), Inge Maas (CDA), Nico van der Palen (Lokaal Heeze-Leende), Pieter van der Stek (D66), Geert Verzijden (De Lokale Liberale Partij), Frans Maas (PvOJ/GroenLinks) en Maaike van Breugel-Smolders, nummer 2 op de kandidatenlijst van Algemeen Belang Heeze-Leende.

Het was lastig om na afloop een winnaar van het debat aan te wijzen. Het leek wel alsof de zaal 'De Samenwerking' van het Heezer conferentieoord niet toevallig was gekozen. Gedurende het verkiezingsdebat waren er namelijk weinig essentiële verschillen tussen de partijen waarneembaar. Felle discussies werden er nauwelijks gevoerd.

"We zijn het op veel punten eigenlijk best wel eens met elkaar", concludeerde Pieter van der Stek, "het gaat echter om het idealisme achter de besluiten en de weg er naar toe." Hij pleitte voor veel samenwerking. Van der Stek: "Het is aan de kiezer om de smaak daarbij te bepalen."

Onder meer thema's als verkeersveiligheid, de inrichting van het centrum van Heeze, het gemeentelijke bomenbeleid en duurzaamheid werden aangesneden. Ook over de centrale as waren de partijen het in grote lijnen met elkaar een. Die moet er komen. Het liefst zo snel mogelijk.

De kandidaat-raadsleden hebben nog verschillende debatten voor de boeg. Zo houdt Stichting SeniorenBelangen vrijdag vanaf 14.00 uur een debat in dorpshuis 't Perron aan de Schoolstraat 48.

Meer berichten

Shopbox