Burgemeester Verhoeven bijt het spits af. Foto: Theo van Sambeek
Burgemeester Verhoeven bijt het spits af. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

1e politieke Pecha Kucha in Nederland

Afgelopen donderdag organiseerde Bibliotheek Dommeldal, in samenwerking met de Vrienden van de Bieb en ondersteund door de gemeente, een 'Pecha Kucha'.

Heeze-Leende - Pecha Kucha is Japans voor chit chat, ofwel prietpraat. Tijdens een Pecha Kucha-presentatie worden twintig afbeeldingen getoond. Elke afbeelding verschijnt twintig seconden, waarna automatisch de volgende komt. Een presentatie duurt dus zes minuten en veertig seconden. Als spreker word je gedwongen om in minder dan zeven minuten tot de kern te komen, geen langdradige betogen dus. Toehoorders mogen pas na afloop vragen stellen. Cees Smedema kwam met het plan om deze formule in Heeze toe te passen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Burgemeester Verhoeven: "We hebben in Heeze acht partijen met betrokken raadsleden die, als het om algemeen belang gaat, het vaak eens zijn". Hij vond de Pecha Kucha-methode prettig en gaf het goede voorbeeld met zijn presentatie over de gemeenteraadsverkiezingen.

De sprekers van de acht partijen hadden zich goed voorbereid en na afloop zijn de reacties overwegend positief.

Harrie Scheepers van 'Algemeen Belang Heeze Leende' vertelde zijn verhaal rustig en uit het hoofd. "Het kostte wat voorbereidingstijd maar het ging wel lekker".

Geert Verzijden van de 'Lokaal Liberale Partij': "Deze manier van vertellen vind ik super omdat er naar je geluisterd wordt, de discussie komt pas later".

"Uitdagend om het zo te doen", vond Chris Jacobs van de partij voor 'Oud En Jong Groen Links', "Zo moet het vaker, de combinatie van tekst en plaatje doet het werk!"

"De plaatjes houden je in het gareel" zei Jan de Bruijn van 'Lokaal Leeze-Leende'.

Met humor deed Toon Bosmans van de 'PVDA' zijn verhaal. "Deze manier dwingt je om op een andere manier naar je eigen programma te kijken, heel verfrissend".

Frans Cuijpers keek voor de VVD de kunst af in Asten, waar regelmatig een Pecha Kucha plaats vindt. Hij vond het leuk en had lang over zijn verhaal en foto's nagedacht om, in overleg met zijn partij, een mooie presentatie te maken.

"Je wordt gedwongen meteen naar de essentie te gaan", vindt Pieter van der Stek van 'D 66'. "Jammer dat je op deze manier niet toekomt aan 'hoe' je je doel wil bereiken".

Inge Maas van het CDA vindt deze methode voor herhaling vatbaar: "Een kans om je op een andere manier te profileren".

De partijprogramma's lijken veel op elkaar, de verschillen zitten in de nuancering en de wijze waarop men de doelstellingen wil bereiken. Het is aan de politiek om die verschillen nog duidelijker te maken.

Meer berichten

Shopbox