Coördinator Corine, cliënt Karin, vrijwilligers Dianne en Arnold. Foto: Theo van Sambeek
Coördinator Corine, cliënt Karin, vrijwilligers Dianne en Arnold. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Fransje Thijssen-Jacobs)

Vrijwilligers van onschatbare waarde

Sinds een half jaar coördineert Corine Boumans de vele vrijwilligers van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe; ze werkt met én voor de vrijwilligers.

Heeze - Het is een behoorlijke job in een organisatie waar ongeveer 300 bewoners wonen en leven. Een van de taken van Corine is vraag en aanbod zo veel mogelijk te laten uitkomen en een goede match te maken.

Corine: "Onze vrijwilligers vervangen geen betaald werk, alles wat ze doen is 'extra', om de cliënt een leuke dag te bezorgen". De activiteiten zijn zeer divers: Van tuinwerk, wandelen, fietsen repareren, klussen, helpen in atelier of winkel, maatje zijn, begeleiden naar de kerk tot helpen op dagbestedingslocaties en bij avondactiviteiten. Dianne van Vijfeijken is al ruim 13 jaar met hart en ziel vrijwilliger op Kempenhaeghe. Ze helpt bij veel evenementen en wekelijks bij de hobbyclub, maar is vooral maatje van Karin. Dianne: "Het begeleiden van bewoonster Karin geeft me veel voldoening: Karin woont zelfstandig in een zogeheten buitenhuis van Kempenhaeghe in Heeze. Voor haar ben ik vrijwilliger, mantelzorger en vriendin. We doen veel samen zoals winkelen, een weekendje weg, en familiebezoek". Karin Kalff is zichtbaar blij met alles wat Dianne voor haar doet: "Ik doe nu veel meer dan ik voorheen deed, ik heb zelfs een hondje. We doen dingen die ik vroeger met mijn moeder deed". Vrijwilliger Dianne was een steun voor Karin bij het afscheid van haar vader. Arnold Timmers werkt 3 dagdelen als fietsenmaker: "Samen met twee andere vrijwilligers repareer ik fietsen en rollators van de bewoners, en de dienstfietsen. Ik vind het belangrijk dat de cliënten mobiel zijn". "Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde" zegt Corine, "naast waardering en erkenning van personeel, bewoners en familie kunnen zij deelnemen aan een jaarlijkse feestavond, krijgen zij o.a. een kerstattentie en iedere vijf jaar een huldiging". Dianne: "Het werk geeft energie en voldoening, de cliënten en hun familie zijn dankbaar, mensen helpen is mijn hobby". Arnold: "Bezig zijn met mensen is belangrijk, je bent nooit te oud om een bijdrage te leveren. Zolang je fit bent kun je dit werk doen.

Op Kempenhaeghe kunnen ze altijd extra handen gebruiken. De activiteiten zijn zo uiteenlopend dat voor iedereen iets passends te vinden is. Op dit moment is Corine met name op zoek naar maatjes voor de bewoners. Ook op dagbestedingslocaties, op de sport- en biljartavond, het koken in een woongroep, het begeleiden naar de kerk op zaterdagavond is hulp welkom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Corine Boumans: boumansc@Kempenhaeghe.nl

Meer berichten

Shopbox