Grote stukken sneeuw kun je gemakkelijk van je auto verwijderen; vergeet daarbij het dak en je kentekenplaat niet. Gebruik een zacht instrument om je auto sneeuwvrij te maken, zodat je geen krassen op de lak van je auto krijgt.
Grote stukken sneeuw kun je gemakkelijk van je auto verwijderen; vergeet daarbij het dak en je kentekenplaat niet. Gebruik een zacht instrument om je auto sneeuwvrij te maken, zodat je geen krassen op de lak van je auto krijgt. (Foto: Shutterstock)

Je auto sneeuwvrij in 5 stappen

Het mag misschien februari zijn, de winter is nog lang niet voorbij. En met het oog op de vakanties is het toch handig om de kennis nog eens bij te spijkeren. Want wat moet je nu precies doen om je auto vrij van sneeuw en ijs te houden?

Veeg de sneeuw van je auto
Het klinkt misschien logisch, maar er gebeuren nog regelmatig ongelukken door opwaaiende sneeuw- of ijsblokken. Het is dan ook noodzakelijk om te bekijken hoe je auto (en met name het dak) eruit ziet voordat je vertrekt.

Heel grondig hoef je niet te zijn; zorg er simpelweg voor dat de grote stukken eraf zijn geveegd en gebruik een zacht instrument om de auto geen krassen toe te brengen. Vergeet overigens de kentekenplaten niet; deze moeten ten alle tijden zichtbaar zijn.


Verlichting
Voordat je in de auto gaat zitten, moet je eerst nog even controleren hoe het staat met de verlichting. Net als met donker of regenachtige weersomstandigheden, is het met sneeuw ook enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je zichtbaar bent. Net als bij de stap hierboven kun je de verlichting simpel schoonvegen.

Spiegels
Het is van groot belang dat je voor het instappen nog even controleert of je spiegels niet bevroren of ondergesneeuwd zijn. Is dit wel het geval, veeg ze dan zo goed schoon, zodat je er zonder moeite in kunt kijken. Let erop dat je de spiegels niet bekrast, gebruik iets zachts of een geschikte krabber. Heb je spiegelverwarming, zet die dan aan nadat je de auto start.


Ruiten
De kans is groot dat je ruiten bevroren zullen zijn, dus krabben voor het instappen is essentieel. Smokkelt niet door slechts een deel van de ruiten vrij van sneeuw of ijs te maken. Het gebruik van warm water wordt ten zeerste afgeraden. Heb je helemaal geen zin in al die onzin, schaf dan een zeil aan voor over de ruit, zodat deze niet ondersneeuwt of bevriest.


Ruitenwissers, sloten en vloeistof
Laten we de laatste stap een lapjescategorie noemen. Hierbij kun je namelijk onbedoeld dingen aan je auto stukmaken. Het kan bijvoorbeeld verleidelijk zijn om sneeuw weg te vegen met je ruitenwissers, maar als deze bevroren zijn, vernietig je het motortje. Wil je een portier openen, let er dan op dat deze niet dichtgevroren is. Spuit het eventueel van tevoren in met siliconen of smeer er vaseline op, zodat ze open gaan wanneer je dat wilt.

Zorg er tenslotte voor dat de correcte vloeistoffen in de auto zitten. Let hierbij vooral op of zaken als koelvloeistof en ruitenvloeistof de vorst wel aankunnen. Zorg er tenslotte voor dat de correcte vloeistoffen in de auto zitten. Let hierbij vooral op of zaken als koelvloeistof en ruitenvloeistof de vorst wel aankunnen.

Meer berichten

Shopbox