In november ontvingen de Sterkselse deelnemers aan de introductiecursus hun diploma uit handen van wethouder Toon Bosmans. Foto: Jurgen van Hoof
In november ontvingen de Sterkselse deelnemers aan de introductiecursus hun diploma uit handen van wethouder Toon Bosmans. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Bewegen om vallen te voorkomen

Inwoners van Heeze-Leende, die de introductiecursus in het gebruik van de GoLivePhone-app hebben gevolgd, kunnen vanaf deze week actief aan de slag met een 'slimme' beweegcursus. Daarnaast wordt de introductiecursus voor het eerst ook in Heeze gehouden.

HEEZE-LEENDE - Beide cursussen worden verzorgd door de projectgroep ZOEM Heeze-Leende (Zelfstanding, Onbezorgd En Mobiel met je smartphone). Dit gebeurt in samenwerking met het team van Gociëty Solutions, de KBO's van Sterksel en Leende, Wonen Welzijn Zorg Sterksel en Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende. De vrijwilligers van ZOEM leren de cursisten om te gaan met een smartphone, die hen helpt bij valpreventie, valsignalering en bewegingstraining.
"Volgens een Belgisch onderzoek vallen thuiswonende ouderen boven de 75 jaar minstens een keer per jaar. Dit neemt alleen maar toe als ze ouder worden, met ergere letsels en langere ziekenhuisopnames tot gevolg", vertelt Cintha Bax van ZOEM.

De projectgroep maakt gebruik van de apps van GoLivePhone. De apps zijn ontwikkeld door het Leendse bedrijf Gociëty Solutions. De software signaleert wanneer iemand valt en stuurt dan direct een alert naar de opgegeven contactpersonen of een professionele alarmcentrale.

Om bij valpreventie de telefoon als hulpmiddel te gebruiken, moeten de gebruikers echter eerst kunnen omgaan met een smartphone. Daarvoor organiseert ZOEM introductiecursussen. "Na Leende en Sterksel start er deze week ook een cursus in Heeze. Dit gebeurt in samenwerking met Bibliotheek Dommeldal", vertelt Bax. Er wordt vooral veel geoefend. Ervaren vrijwilligers, zogeheten supergebruikers, kijken mee over de schouders van de cursisten. Bax: "Er wordt begonnen met praktische zaken, zoals het aan- en uitzetten van de telefoon." Een smartphone kan ook helpen bij het voorkomen van een val. Bijvoorbeeld door een app die bewegen stimuleert. Bax: "Voldoende beweging zorgt ervoor dat iemand beter zijn evenwicht kan bewaren." ZOEM-fit is een beweegprogramma waarbij met behulp van de smartphone meer en gericht wordt bewogen om zo vallen te verminderen, of nog liever te voorkomen. De gemeente Heeze-Leende biedt de deelnemers aan de introductiecursus de kans om door te gaan met onder andere ZOEM-fit.

ZOEM-fit start op vrijdag 23 februari in Leende. Later zijn de andere kernen aan de beurt. De sportconsulente van de gemeente is betrokken bij de opzet van deze pilot, die door Tom Liebrand in samenwerking met ZOEM en Gociëty wordt verzorgd vanuit De Huiskamer van Zorgcoöperatie Graaggedaan Leende.

Meer berichten

Shopbox