Leden van carnavalsvereniging De Lolmakers met de prijzenoogst van het afgelopen carnaval. Foto: Jurgen van Hoof
Leden van carnavalsvereniging De Lolmakers met de prijzenoogst van het afgelopen carnaval. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Succesvolle comeback De Lolmakers

Carnavalsvereniging De Lolmakers keerde vorige week, na een jaar afwezigheid, terug in de optochtkaravaan. Het werd een succesvolle comeback. Overal waar de Leendse carnavalsvierders aan de start verschenen werden de hoofdprijzen binnengehaald. In Budel werd geschiedenis geschreven door voor de tweede keer het prestigieuze Gouwe Getje te winnen.

LEENDE - Daarnaast stonden de wagenbouwers in Maarheeze en het eigen Leende op de hoogste trede van het podium. Het leverde een vracht aan nieuw eremetaal op voor de toch al goed gevulde prijzenkast.

De vereniging schreef opnieuw geschiedenis in Budel. Bart van Weert: "In 2016 wonnen we daar als eerste groep van buiten Cranendonck 't Gouwe Getje. Dit jaar zijn we de eerste vereniging die deze prijs voor de tweede keer wint."

Bas Bunthof vult aan: "Dit keer was het verrassender. De verwachtingen waren vooraf minder hoog dan twee jaar geleden. We hadden het idee dat het alle kanten op kon." In Maarheeze en Budel is het altijd afwachten, aldus Van Weert: "Als buitendorpse vereniging weet je niet echt wat de andere wagenbouwers gaan doen, zeker niet wat betreft het spel."

Nog geen jaar geleden was de stemming heel wat minder opgewekt. Toen moest er op het laatste moment worden afgehaakt, nadat op het terrein naast de bouwplaats in Leenderstrijp een enorm drugslab was gevonden. Het afgelopen najaar pakte de vereniging de draad weer op. De wagenbouwers hebben sindsdien niet stil gezeten. Tot vlak voor de start van de eerste stoet is er aan de optochtcreatie geklust. "De wagen van vorig jaar hebben we voor driekwart verbouwd. We hadden een tweede carnavalswagen kunnen maken, maar dat hebben we niet gedaan. Daardoor hebben we meer tijd in het groepsspel kunnen steken ", zegt Van Weert, die hiervoor een opvallende spelwagen ontwierp. Daarnaast werd er een nieuw moto bedacht. 'Stapelgek' werd ingeruild voor 'We zetten alles op alles'.

Waar veel verenigingen de komende weken naar België trekken, zit het carnavalsseizoen voor De Lolmakers er weer op. "Aan de halfvastenoptochten in België hebben we nooit deelgenomen, want dan moet je vaak al halverwege de nacht vertrekken", weet Mark Versteijnen. De prijswinnende praalwagen staat inmiddels te koop.

Volgend jaar wil de vereniging nog een keer groots uitpakken. "Dan bestaan we 22 jaar. Dat jubileum vieren we met een groot feest", vertelt Versteijnen. Van Weert: "Dan doen wij voor de laatste keer mee met de optocht. Dat doen we met een kleinere wagen dan de afgelopen jaren."

Meer berichten

Shopbox