Columns Noël Creemers

Rust

Soms lees je van die berichten in de krant waarvan je denkt: dit kan niet waar zijn! Zo werd ik onlangs nogal getroffen door een stuk over burn-out bij studenten. Dit blijkt meer en meer voor te komen. Bijna 35% van de studenten heeft een verhoogde kans op burn-out - tegenover nog geen 15% van de werkende bevolking - en 75% van de studenten beweert (heel) vaak emotioneel uitgeput te zijn. Dat zijn cijfers die er niet om liegen.

Hoe was dat vroeger, in de tijd dat ik poogde wat van mijn studie te maken? Mijn gevoel zegt me dat het verschijnsel overspannenheid – het woord 'burn-out' kenden we toen nog niet volgens mij - ik wil niet zeggen 'niet' maar dan toch maar amper voorkwam. Dat kon ook moeilijk anders, want als student had je een leven als een prins in Luilekkerland, ja zo was het. Je volgde de meest noodzakelijke colleges, begon net op tijd met het doorakkeren van de boeken en de syllabi voor je tentamens en zodoende had je na 4 tot 6 jaar het felbegeerde diploma op zak. De resterende tijd dacht je, vaak gebeurde dat overdag in bed, na over de zin van het leven of vaker nog, had je het daarover met je vrienden en dat gebeurde dan weer in de kroeg, waarbij wij ons niet zelden laafden aan een glas bier of andere alcoholische versnapering.

Wat de studenten tegenwoordig uitspoken weet ik niet, maar wat ik zo links en rechts hoor en zie is dat ze wel heel veel bezig zijn met de sociale media. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze zijn er actief mee in de weer. Dat kost veel te veel tijd en levert, zo zeggen de experts, een hoop stress op. En op den duur worden ze er dus overspannen van, daar kun je de klok op gelijkzetten. Mijn even welgemeende als klemmende advies in dezen is: onmiddellijk kappen met die handel en in plaats daarvan met je neus in de studieboeken! Daar staat precies in wat je moet weten om straks, als je groot bent, een rol van betekenis te spelen in de maatschappij. Dus wat let je? En geloof me, je houdt nog een hoop tijd over voor andere bezigheden. Nee, nu niet die iPhone of –Pad opstarten, maar fluks de hei op of de bossen in om ontspannen naar je volgende prachtige cijfer te wandelen. En vergeet aan het eind van de wandeling het welverdiende glaasje bier niet!

Meer berichten

Shopbox