Anne-Marie Spierings (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) reikt de maandelijkse Agrofoodpluim uit aan innovatieve ondernemers.
Anne-Marie Spierings (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) reikt de maandelijkse Agrofoodpluim uit aan innovatieve ondernemers. (Foto: Wim Hollemans )

Hollandse quinoa-keten geboren

Ondernemers Rens Kuijten (Sterksel) en Thomas Hufener breken een lans voor gezond voedsel van eigen bodem. Zij hebben met hun bedrijf Dutch Quinoa Group een volledig Nederlandse quinoa-keten opgezet en dragen zo bij aan oplossingen voor het wereldvoedselprobleem.

Sterksel - Daarmee ontvangt het Brabantse Dutch Quinoa Group de Agrofoodpluim. Ondernemer Rens Kuijten is al heel lang geïntrigeerd door quinoa: "Rond 2001 deed ik in het melkveebedrijf van mijn familie in Sterksel onderzoek naar nieuwe voedergewassen. Een test liet zien dat quinoa goed groeide op de zandgrond, weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig had, gunstig was voor de bodemkwaliteit en voedzaam voor de koeien. Hoewel we er toen niet mee verder gingen, bleef dit wel in het achterhoofd zitten." Kuijten specialiseerde zich in zijn vrije tijd en kreeg uiteindelijk zelfs een onderzoeksbeurs. Tijdens een sabbatical reisde hij de wereld over en onderzocht of een Nederlandse quinoa-keten haalbaar was.

Ijzersterk gewas

Quinoa blijkt een ijzersterk gewas. Het kan goed tegen droogte en is zouttolerant, waardoor zoet water geen voorwaarde is voor de teelt. Dat is in veel (laaggelegen) gebieden een probleem voor landbouwers, bijvoorbeeld bij peulvruchten. Daarnaast is quinoa een bron van hoogwaardige eiwitten en vezels, en dus een voedzaam en gezond product. In 2013 startte Dutch Quinoa Group met 13 telers de teelt. "Quinoa was nog nooit op grote schaal geteeld in Nederland. Gunstig was wel dat we daardoor zelf

de nieuwe productieketen konden inrichten." In 2014 werd de eerste 60.000 kilo Hollandse quinoa geoogst, in 2017 ging er zo'n 300 ton de deur uit. Inmiddels zijn er 40 telers en een wachtlijst en zou er meer dan drie keer zoveel geproduceerd kunnen worden. Kuijten: "Consumenten reageren positief en quinoa past goed bij duurzame landbouw. Het gewas is goed voor de bodem en levert een betere prijs dan de graanteelt. Dat is goed voor landbouwer én consument."

Samenwerken in de keten

Anne-Marie Spierings (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) reikt de maandelijkse Agrofoodpluim uit aan innovatieve ondernemers: "Deze ondernemers gaan met passie voor gezonde en duurzame voeding. Ze hebben als startup een eigen keten opgebouwd. Door deze samenwerking in de keten verdienen boeren nu en in de toekomst een eerlijke boterham aan de teelt van quinoa. Nu profileren ze Brabant én Nederland door hun kennis in het buitenland in te zetten. Dat inspireert enorm."

Meer berichten