Er werd afgelopen zaterdag nog volop geknutseld aan de Leendse carnavalscreaties. Foto: Jurgen van Hoof
Er werd afgelopen zaterdag nog volop geknutseld aan de Leendse carnavalscreaties. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Roy de Leyer)

Overuren voor jeugdige wagenbouwers

In de carnavalsbouwschuren in Leende heerst deze week zeker geen stilte voor de bonte storm. Met het drukke carnavalsweekend in aantocht moet er bij veel wagenbouwersgroepen nog flink wat werk worden verzet om de carnavalscreaties op tijd klaar te krijgen.

LEENDE - Afgelopen zaterdag hadden veel carnavalspoppen nog maar weinig kleur op de wangen. Van stress is echter amper sprake. Ook niet op de bouwplaats van Complete Chaos en Meej zun alle, twee groepen die tot de jongste generatie wagenbouwers behoren.

Waar veel oudere carnavalsvierders een paar snipperdagen, of zelfs een hele week vrij nemen, moeten de leden van Complete Chaos, met een gemiddelde leeftijd van rond de 16 jaar, deze week gewoon naar school. Roel Martens: "Wel zijn we iedere middag en avond op onze bouwplaats te vinden."

Het zag er even slecht uit voor de 27 leden tellende carnavalsclub. De Leendse wagenbouwers moesten na het vorige carnavalsseizoen op zoek naar een nieuwe bouwplaats. Het vinden van een geschikt bouwonderkomen wordt echter steeds lastiger, aldus Martens: "Eén groep is daardoor al moeten stoppen."

De nieuwe bouwstek werd uiteindelijk gevonden in de achtertuin van de ouders van Dito en Cinzo van Alphen. "Na flink wat gesprekken met de gemeente Heeze-Leende, de burgemeester en De Lindse Blaos hebben we toestemming gekregen voor het plaatsen van een nishut", vertelt Dito van Alphen.

Dit betekende dat er al voor de start van het bouwseizoen flink wat werk moest worden verzet door de Leendse carnavalsvierders. "Daardoor zijn we ook wat later met het bouwen van onze carnavalswagen begonnen", zegt Patrick Cardinaal.

De jeugdige carnavalsvierders kijken vanzelfsprekend uit naar zondag, als de optocht in het eigen dorp wordt gehouden. Martens: "Dan kunnen wij iedereen laten zien waaraan we de afgelopen maanden hebben gewerkt." Een dag eerder wordt er deelgenomen aan de stoet in Maarheeze. Cardinaal: "Vorig jaar hebben we op dinsdag in Sterksel meegedaan, dit jaar zijn we voor het eerst gevraagd om in Budel mee te doen."

Complete Chaos is ontstaan uit twee groepen die deelnamen aan de kinderoptocht in Leende. Van Alphen: "De eerste twee jaar hebben onze ouders nog geholpen. Dat was vooral met het lassen. We krijgen daarnaast veel tips van de oudere carnavalsgroepen, zoals De Lolmakers en Op zun Kantje."

In de nishut hebben ook de leden van Meej zun alle, de groep van Cinzo van Alphen, onderdak gekregen. De gemiddelde leeftijd van de wagenbouwers ligt rond de 13, 14 jaar. Karin Maas: "Toen we in groep 6 van de basisschool zaten, hebben we met een brandweerwagen voor de eerste keer deelgenomen aan de kinderoptocht."

De tieners zijn nog druk in de weer met het beplakken van hun praalwagen. "Dit is onze eerste grote carnavalswagen", vertelt Maas. De 17 leden tellende vereniging treedt dit jaar voor het eerst buiten de gemeentegrenzen. Net als door veel andere Leendse groepen wordt er zaterdag koers gezet naar Maarheeze. Maas: "We hebben niet veel tijd meer, maar er zijn ook groepen die nog veel meer moeten doen. Het hoort er ook een beetje bij. We willen dit weekend alles in de grondverf zetten, zodat we zo snel mogelijk met het afwerken kunnen beginnen."

Meer berichten