Na afloop van de Pecha Kucha's biedt de Bibliotheek ook gelegenheid om met de politici nog wat door te praten. Foto: Pixabay
Na afloop van de Pecha Kucha's biedt de Bibliotheek ook gelegenheid om met de politici nog wat door te praten. Foto: Pixabay

Veel meer dan prietpraat

Zes minuten en 40 seconden? Dat is niet veel tijd om een verhaal te vertellen. Toch gaan de toekomstige gemeenteraadsleden in de Dommeldal-regio het proberen.

Heeze - Met behulp van 20 dia's, elk niet langer dan 20 seconden in beeld, delen zij met de bezoekers, hun verhaal, hun ideeën en hun programma. En in 400 seconden, moet de spreker klaar zijn met zijn of haar verhaal. Want de spelregels zijn streng en de klok is onverbiddelijk.

Pecha Kucha

Wereldwijd worden er Pecha Kucha avonden georganiseerd. Het idee kwam uit Japan, waar Pecha Kucha (spreek uit: petsja-koetsja) eigenlijk Prietpraat betekent. Maar het is veel meer dan dat.

Het format dwingt de spreker om op een creatieve manier en in korte tijd, een voordracht te houden. En voor de luisteraar is het een prettige manier om in korte tijd interessante informatie te vergaren, met beeld erbij.

Bibliotheek Dommeldal

Bibliotheek Dommeldal heeft ervaring met Pecha Kucha avonden. De afgelopen jaren organiseerde zij er al drie. Met "gewone" dorpsgenoten die volgens de Pecha Kucha methode in de Bibliotheek kwamen vertellen over hun passie, hun hobby of een bijzondere gebeurtenis. De bezoekers werden geïnspireerd en verrast door de verhalen van dorpsgenoten. Nu, rond de verkiezingen van de gemeenteraad, blijkt dit format ook uitermate geschikt om, op een ludieke en eigentijdse manier, inwoners van de vier Dommeldal gemeentes te informeren over wat de kandidaten na de verkiezingen, willen realiseren in hun gemeente.

Informeel debat

Na afloop van de Pecha Kucha's biedt de Bibliotheek ook gelegenheid om met de politici nog wat door te praten, of in debat te gaan. Hetzij op informele wijze, met een drankje, of in een één op één debat, of met vragen vanuit het publiek. In iedere gemeente gebeurt dat met een eigen lokale invulling en met lokale partners.

Meer berichten