Voorleeskampioen Tobias Vermeulen met de overige zes finalisten en Len Copal. Foto: Jurgen van Hoof
Voorleeskampioen Tobias Vermeulen met de overige zes finalisten en Len Copal. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Tobias wint voorleeskampioenschap

Tobias Vermeulen van basisschool De Triangel uit Leende heeft afgelopen donderdag de gemeentelijke voorleesfinale gewonnen. Hij vertegenwoordigt de gemeente Heeze-Leende in maart bij de halve provinciale finale.

HEEZE - Met zijn overwinning treedt de 11-jarige Leendenaar in de voetsporen van zijn zus Isabelle, die het lokale voorleeskampioenschap in 2016 op haar naam schreef.

Zeven schoolkampioenen gingen in de grote zaal van dorpshuis 't Perron de verbale strijd met elkaar aan. De voorleeskampioenen uit groep 7 en 8 werden luidkeels aangemoedigd door ouders, opa's en oma's en vele klasgenootjes, die kleurrijke spandoeken en creatieve leuzen hadden bedacht.

Er werd voorgelezen door: Pleun Verhulst uit groep 7 van de Dirk Heziusschool, Nick van der Linden uit groep 7 van basisschool Merlebos, Julia Giepmans uit groep 8 van Kindcentrum de Parel, Aaron de Bruijn uit groep 8 van De Talententoren, Tobias Vermeulen uit groep 8 van De Triangel, Anaïs van Boxtel uit Groep 7 van OBS De Trumakkers en Pieke van der Kruis uit groep 7 van basisschool Sint Jan. Na nog een paar laatste tips van hun leraren en enthousiaste aanmoedigingen namen ze plaats in de grote voorleesstoel op het podium.

De voorleesbeurten van de drie meiden en vier jongens werden beoordeeld door de juryleden Annemie van Asten, Diana van Gennip, Marieke Scharroo en Monique Beukema. Het viertal lette onder meer op het leestempo en de verstaanbaarheid van de voorlezers, maar ook op het overbrengen van emotie en het opbouwen van de spanning.

Tijdens het juryberaad kon er door de kinderen worden deelgenomen aan de quiz van Len Copal, die als Anja M.G. Schmidt - de zus van Annie - ook de presentatie van de voorleesfinale verzorgde. Na de pauze-act was het tijd voor de ontknoping van het voorleeskampioenschap. De jury was er dit keer snel uit. Voorzitter Marieke Scharroo had lovende woorden voor alle deelnemers: "Iedereen verdient een groot compliment. Jullie waren allemaal heel rustig. Van zenuwen of spanning was niet te merken." Daarna maakte ze achtereenvolgens de nummers 3, 2, en 1 bekend. Winnaar Tobias Vermeulen las voor uit 'De wraak van graaf Gruwel' van schrijfster Tosca Menten, die met drie verschillende titels goed vertegenwoordigd was. Scharroo: "Tobias nam ons goed mee in het verhaal. Iedereen zat op het puntje van de stoel. Persoonlijk wil ik nu maar al te graag het boek gaan lezen."

De kersverse voorleeskampioen vertegenwoordigt de gemeente Heeze-Leende op zaterdag 24 maart tijdens de halve provinciale finale in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.

Meer berichten