Merijn van Weerdenburg maakt dit weekend opnieuw zijn opwachting in de ton van carnavalsvereniging De Ossedrijvers uit Sterksel. Foto: Jurgen van Hoof
Merijn van Weerdenburg maakt dit weekend opnieuw zijn opwachting in de ton van carnavalsvereniging De Ossedrijvers uit Sterksel. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'In de ton zijn de zenuwen weg'

Merijn van Weerdenburg debuteerde vorig jaar in de Sterkselse ton. Dit weekend is de brugklasser opnieuw te bewonderen bij de tonpraotavonden van carnavalsvereniging De Ossedrijvers.

STERKSEL - Vorig jaar maakte Merijn van Weerdenburg (12) als Henricus Laathof, de jeugdburgemeester van Sterksel, voor het eerst zijn opwachting in de ton. Het was meteen de eerste keer dat hij een tonpraotavond bijwoonde.

De functie van jeugdburgemeester bekleedde hij eerder al een paar keer bij de Sterkselse jeugdboerenbruiloft. Na deze optredens werd hij door De Ossedrijvers gevraagd om zijn grappen ook bij de tonpraotavonden te vertellen. "Ik wist op dat moment eigenlijk niet eens wat tonpraten was. Ik was nog nooit naar een tonpraotavond geweest", vertelt Merijn.

Filmpjes van kletsers op YouTube boden echter uitkomst. Merijn: "Ik heb best veel naar Rob Scheepers gekeken." Het lijkt hem wel wat om in de voetsporen van zijn bekende dorpsgenoot te treden. Merijn: "Maar eerst is het afwachten of De Ossedrijvers me volgend jaar terugvragen."

Na zijn debuut kreeg hij complimenten van ervaren kletsers als Christel van den Dungen en Frans Bevers. Merijn: "Ze vonden dat ik het knap had gedaan voor iemand van mijn leeftijd."

Na de zomervakantie heeft het nieuwe typetje 'Brugpieper Bram' vorm gekregen. "We hebben gekozen voor een personage dat dicht bij Merijn zelf staat", zegt zijn vader Ralph, die de tekst schrijft. Het Sterkselse tonpraottalent zit in het eerste jaar van scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard. Het leven van een brugklasser biedt veel aanknopingspunten voor een buut, aldus Ralph: "Daarnaast worden er ook dit jaar grappen verteld die specifiek op Sterksel zijn gericht."

De tiener vindt het geen probleem om voor een groot, volwassen publiek op te treden. Merijn: "Voor een spreekbeurt op school ben ik zenuwachtiger." Door zijn lijf gieren alleen gezonde zenuwen. Merijn: "Die voel ik vooral als ik naar het podium loop. Als ik in de ton sta, dan zijn de zenuwen weg."

Merijn van Weerdenburg is niet de enige Sterkselnaar die dit weekend te bewonderen is in dorpshuis Valentijn. Lucas van Laarhoven maakt zijn debuut in het zevermeubelstuk. Van eigen bodem zijn verder Tiswa en de jeugdslagwerkers van muziekvereniging De Heerlijkheid. De buitendorpse inbreng wordt verzorgd door de Black Bessum Dancers, Maikel van den Berg, Roel Hanssen en Mark van den Tillaar, regerend kletskampioen van Groot Deurne. Kaarten zijn te koop bij de Spar, café De Scheep of bij Lucas van Laarhoven, tel. 06-50473258.

Meer berichten