Het fietspad dat loopt van het Leenderbos naar de Heezerhut is geblokkeerd door omgewaaide bomen. Foto: Mari de Bijl
Het fietspad dat loopt van het Leenderbos naar de Heezerhut is geblokkeerd door omgewaaide bomen. Foto: Mari de Bijl (Foto: Mari de Bijl)

Westerstorm laat sporen na

De westerstorm die afgelopen donderdag over Nederland raasde, heeft ook in de Heeze-Leende zijn sporen nagelaten. Bomen, schuttingen en zelfs gevels werden niet gespaard door het natuurgeweld.

HEEZE-LEENDE - De storm die tussen 10.00 en 12.00 uur zijn hoogtepunt beleefde, resulteerde in de regio Zuidoost-Brabant in 900 meldingen bij de hulpdiensten. "Ook Heeze-Leende is flink getroffen, maar niet zo zwaar als andere gemeenten in deze regio", zegt Michel Zewald, postcommandant van de brandweer in Heeze. Er is een duidelijk verschil zichtbaar, stelt de brandweerman: "Waarschijnlijk komt dat door de supercel die anderhalf jaar geleden over Heeze-Leende is getrokken. Veel dood hout is toen al omgewaaid."

De brandweerposten in Heeze-Leende zijn afgelopen donderdag niet alleen uitgerukt voor meldingen in het eigen werkgebied. Met enige regelmaat werd er ondersteuning geboden aan collega-spuitgasten in buurgemeenten. Zewald: "Daarbij ging het vooral om spoedeisende klussen, zoals het vrijmaken van doorgaande wegen. Omgevallen bomen, die niet hinderlijk in de weg lagen hebben we laten liggen."

In Sterksel waaide een deel van een dak weg. Ook de brandweerkazerne in Heeze ondervond schade als gevolg van de storm. Zewald: "We zijn daarbij geholpen door onze collega's uit Valkenswaard." Ze schoten te hulp met een hoogwerker.

Boswachter Mari de Bijl van Brabants Landschap was zaterdag nog druk bezig met het inventariseren van de schade. De Bijl: "Op landgoed Valkenhorst in Leende zijn vele honderden bomen geveld door de storm."

Het fietspad tussen het Leenderbos en de Heezerhut is door de stormschade geblokkeerd. Het pad wordt deze week vrijgemaakt. Omdat het nu winter is zijn naaldbomen het meest kwetsbaar, aldus De Bijl, die aangeeft dat de storm niet tot ecologische schade heeft geleid.

Ook in de Herbertusbossen in Heeze liggen veel bomen plat. De Bijl: "Op vrijdag zijn we nog achter vee aangegaan omdat er een boom op de afrastering was gevallen."

Hij geeft aan dat het gevaarlijk kan zijn om nu in de bossen te gaan wandelen. De natuurgebieden worden echter niet afgesloten. De Bijl: "We willen niemand betuttelen, maar een waarschuwing is op zijn plaats. Veel mensen vinden het juist nu extra spannend om in de natuur te gaan wandelen. Ze moeten goed omhoog blijven kijken naar loshangende takken."

Volgens De Bijl is de schade groot, maar niet zo enorm als in 1990. De Bijl: "Dat jaar was er ook een hele zware storm, toen zijn halve bossen omgewaaid."

Meer berichten