Logo deparelvanbrabant.nl


Van links naar rechts: Chris Meeuwsen, Jap Smits en Han Meeuwsen. Foto: Theo van Sambeek.
Van links naar rechts: Chris Meeuwsen, Jap Smits en Han Meeuwsen. Foto: Theo van Sambeek.

'Dit is de ware wildernis van Nederland'

HEEZE/EINDHOVEN - In de 'Big Five' van Strabrechtse Heide-bezoekers zijn insecten doorgaans niet opgenomen. Deze en andere kleine kriebelaars worden vaak over het hoofd gezien. Onterecht, menen filmmaker Han Meeuwsen en boswachter Jap Smits. Met de natuurfilm 'De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide', die woensdag in première gaat, zoomen ze in op de 'ware wildernis', die zich afspeelt buiten het blikveld van velen.

Door Roy de Leijer

De Strabrechtse Heide, een van de weinige insectenreservaten in Nederland, behoort al jaren tot het werkterrein van boswachter Jap Smits van Staatsbosbeheer. Hij nam het initiatief voor de natuurfilm. Han Meeuwsen, directeur van Nature Moments Productions, maakt al 25 jaar natuurfotos. 'De verborgen wereld van de Strabrechtse Heide' is zijn eerste film. De Astenaar werd hierbij geassisteerd door zijn zoon Chris.

Meeuwsen: "We hebben de film volledig zelf gefinancierd." Dankzij sponsoren, waaronder Staatsbosbeheer, kan de film in de Vue-bioscoop in Eindhoven worden vertoond.

Met speciale camera's waaronder een onderwatercamera, infrarood en highspeed filmcamera's en een drone is de verborgen wereld van de Strabrechtse Heide voor de kijker zichtbaar gemaakt. De voorbereidingen en het filmen zijn in het najaar van 2012 van start gegaan. Vanaf dat moment hebben Meeuwsen en Smits wekelijks gedurende alle seizoenen over de Strabrechtse Heide gestruind, gefilmd en gefotografeerd om de bijzondere en verborgen wereld van de Strabrechtse Heide op film en foto vast te leggen.

Insecten vormen het overgrote deel van onze biodiversiteit, aldus Smits: "Ze zijn daardoor een goede graadmeter voor de kwaliteit van de natuur." De grote meute bezoekers van de Strabrechtse Heide heeft echter geen oog voor deze en andere kleine diertjes, zoals padden en salamanders. Smits: "Voor de meeste mensen zijn het kriebelbeestjes. We willen deze groep bezoekers wat meer voorkennis geven, zodat ze bijvoorbeeld weten welk gaatje bij de mestkever hoort. Daardoor neemt de belevingswaarde van de heide toe. De dingen die we laten zien kunnen mensen prima zelf ontdekken." "Zo liggen er hele tapijten zonnedauw op de heide. Dit vleesetende plantje is volledig afhankelijk insecten", vertelt Meeuwsen, die schat dat er duizenden uren in het filmproject zitten.

De Strabrechtse Heide is Noord-Brabants grootste aaneengesloten heidegebied. Het gebied is ruim 1.500 hectare groot en gelegen ten zuidoosten van Eindhoven. De film zoomt in op het beheer van de heide. Daarnaast wordt de kijker aan de hand van de seizoenen meegenomen door de verborgen wereld van de Strabrechtse Heide. De film focust vooral op het verborgen leven tussen en onder de heidestruiken en het stuifzand, maar ook grotere dieren als nachtzwaluwen, klapeksters en zwarte ooievaars komen aan bod. Smits: "Daarnaast wordt ook de interactie tussen dieren en planten in beeld gebracht."

Voor Meeuwsen en zijn zoon was het maken van de film een soort ontdekkingstocht. "We kenden de heide niet, tenminste niet op de manier zoals nu. Dit is de ware wildernis van Nederland", aldus Meeusen. Smits vult aan: "Als je er naar leert kijken, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open."

Nieuwsoverzicht