Verkeersregels lieten automobilisten vorige week in Maarheeze 'wennen' aan het ingestelde eenrichtingsverkeer. Foto: Jurgen van Hoof
Verkeersregels lieten automobilisten vorige week in Maarheeze 'wennen' aan het ingestelde eenrichtingsverkeer. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Sluipverkeer teruggebracht door proef

De gemeente Cranendonck is eind vorig jaar gestart met een proef die het sluipverkeer van de A2 uit Maarheeze moet weren. Ook Leende lijkt te profiteren van de Cranendonckse aanpak.

LEENDE/MAARHEEZE - Met de proef, die tot eind maart duurt, wil de gemeente Cranendonck automobilisten op A2 houden. Daardoor wordt voorkomen dat Maarheeze tijdens de ochtendspits dichtslibt met automobilisten die de files op de snelweg proberen te omzeilen. Ook Leende, de volgende 'halte' van het sluipverkeer, lijkt te profiteren van deze aanpak.

Vanaf 25 december is er - voorlopig tijdelijk - een eenrichtingssituatie ingesteld op verschillende wegen in Maarheeze. Deze maatregel, die wordt aangegeven door middel van verkeersborden, geldt van maandag tot en met donderdag tussen 07.00 en 09.00 uur. Voor bestemmingsverkeer en (brom)fietsers wordt er een uitzondering gemaakt.

Het sluipverkeer zorgde de afgelopen jaren zowel in Leende als Maarheeze voor veel overlast. Buurtbrigadier Henk van den Berg vult aan: "Het sluipverkeer zorgt voor veel onwenselijke situaties, zoals bijvoorbeeld bij een zebrapad waar veel schoolgaande kinderen oversteken."

Tot voorkort probeerden veel automobilisten, die vanuit het zuiden op weg zijn naar onder meer Eindhoven en verder, de ochtendspits te omzeilen door ter hoogte van Weert en Budel de A2 te verlaten. Om hen te wijzen op de nieuwe situatie zijn er vorige week op verschillende dagen verkeersregelaars ingezet. Dat gebeurde onder meer op dinsdagochtend 9 januari.

Vooralsnog lijkt de aanpak van het sluipverkeer succesvol. Dat constateerde ook Van den Berg. "Wij zien duidelijk een verschil. Doordat er minder mensen in- en uitvoegen op de A2 merken we ook dat het verkeer daar beter doorrijdt."

Dat gevoel leeft ook in Leende, aldus Ger Geurts, voorzitter van de dorpsraad in Leende. De maatregelen in Maarheeze lijken vooralsnog ook een gunstige uitwerking te hebben voor de doorstroming in het dorp zelf. Geurts: "De eerste week na de kerstvakantie had Leende geen hinder van A2-verkeer. De inwoners konden 's ochtends probleemloos met de auto of fiets door het dorp rijden."

Van den Berg laat weten dat het niet de bedoeling is om meteen boetes uit te gaan delen voor automobilisten die de borden negeren. Van den Berg: "We zijn daarom eerst begonnen met het inzetten van verkeersregelaars." Alleen verkeersborden helpen namelijk niet, aldus de politieman: "Veel automobilisten doen aan kansberekening. Bij de Irislaan in Leende, waar ook eenrichtingsverkeer is ingesteld, hebben we honderden bekeuringen uitgedeeld. Mensen nemen echter bewust het risico dat ze worden beboet."

Hij geeft aan dat potentiële sluiproutes in de gaten worden gehouden. Van den Berg: "Verkeer is net als water. Als het ergens wordt tegengehouden, zoekt het een andere weg. We zullen daarom bijvoorbeeld de Strijperdijk in Soerendonk gaan monitoren. Als het sluipverkeer via die route zijn weg vervolgt, dan heeft Leende opnieuw een probleem."

De proef duurt tot eind maart en loopt vooruit op een definitief maatregelenpakket. Behalve bebording, verkeersregelaars en het uitdelen van bekeuringen zijn er ook andere opties denkbaar, zoals doseringslichten en verzinkpalen, oppert Van den Berg: "Op andere plekken zie je dat al."

Meer berichten