De voorbereidingen op de Tonpraotersaovenden zijn in volle gang. Foto: Jurgen van Hoof
De voorbereidingen op de Tonpraotersaovenden zijn in volle gang. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Zes avonden vermaak in Leende

CV De Lindse Blaos heeft opnieuw tijdelijk haar intrek genomen in gemeenschapshuis De Meent. Het Blaospaleis is vanaf vrijdag weer het decor van zes Tonpraotersaovenden. Er zit nog geen sleet op vertrouwde formule: binnendorps vermaak in de vorm van tonpraten, cabaret, muziek, zang en dans.

LEENDE - De zes zittingsavonden worden ieder jaar door zo'n 2.400 tonpraatliefhebbers bezocht. Die komen lang niet allemaal uit het ruim vierduizend inwoners tellende dorp. "Ik ken mensen uit Wintelre die al 25 jaar naar Leende komen", vertelt William Pompen, lid van de commissie Tonproaten. Zelf stond hij al 22 keer in de ton.

Voor het vullen van het houten zevermeubelstuk kan De Lindse Bloas een beroep doen op bijna een dozijn kletsers. Pompen: "Na de zomervakantie worden de eerste ideeën verzameld." Marlies Jansen, voorzitter van de commissie Tonpraoten, vult aan: "We streven ieder jaar naar vijf tonpraters." Soms moeten er lastige keuzes worden gemaakt. "Meestal komen we er wel uit", weet Pompen, "een paar jaar geleden heb ik gevraagd of iedereen een minuut van hun optreden af kon halen. Daardoor kon ik alsnog als zesde tonprater aan Tonpraotersaovenden deelnemen."

De Lindse Blaos wil de vaart erin houden. Jansen: "Daarom is er geen pauze. Het uitgangspunt is dat we voor twaalf uur van het podium af zijn." Achter de schermen werkt een groot aantal commissies aan de Tonpraotersaovenden. "In totaal zijn er, inclusief de artiesten, bijna tweehonderd vrijwilligers bij de organisatie betrokken", schat Pompen. Veel lokale verenigingen als I'musicall, Fanfare Philharmonie en gymvereniging Olympia verlenen hun medewerking aan de avonden. "Dat is ook de kracht van een dorp als Leende", zegt Pompen. Jansen: "Als iemand graag mee wil doen, dan is er altijd wel een dorpsgenoot te vinden die een lijntje heeft met de commissie Tonproaten." Remco Groenen stond twee jaar geleden met collega's van De Bakband op het podium. De groep muzikanten verzorgt ook dit jaar, vanaf hun vertrouwde stek in de zaal, de muzikale omlijsting van de Tonpraotersaovenden. Groenen: "Er zijn mensen die speciaal naar De Meent komen om naar ons te luisteren. Zij proberen zelfs zo dicht mogelijk bij De Bakband te gaan zitten."Voor de bezoekers is het nog een verrassing wat ze allemaal te zien krijgen. Jansen: "Namen maken we van tevoren nooit bekend." Pompen: "Dat hoeft ook niet. De avonden stromen toch wel vol." De Tonpraotersaovenden zijn op 19, 20, 26 en 27 januari en 2 en 3 februari. Voor 26 en 2 februari zijn nog kaartjes te koop.

Meer berichten