Peter Klumpkens en zijn opvolger Marieke Smulders in cafetaria 't Klumpke. Foto: Jurgen van Hoof
Peter Klumpkens en zijn opvolger Marieke Smulders in cafetaria 't Klumpke. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Roy de Leyer)

Nieuwe roerganger voor 't Klumpke

Na bijna 34 jaar heeft cafetaria 't Klumpke aan de Dorpstraat in Leende een nieuwe roerganger gekregen. Marieke Smulders heeft het stokje op 1 januari overgenomen van Peter Klumpkens.

LEENDE - Na uitstapjes in onder meer de detailhandel en de keuken van een restaurant opende de uit Valkenswaard afkomstige Peter Klumpkens (60) op 29 maart 1984 de deuren van cafetaria 't Klumpke.

Zijn opvolger Marieke Smulders (22) volgde de horecaopleiding van De Rooi Pannen. Ze is bekend met het reilen en zeilen bij 't Klumpke. De afgelopen twee jaar werkte ze al in de Leendse friettent.

Klumpkens: "In het afgelopen voorjaar heb ik het besluit genomen om de zaak te verkopen. Vervolgens heb ik Marieke over mijn plannen ingelicht. Niet lang daarna belde haar vader op, met de vraag of het iets voor haar was om de cafetaria over te nemen." "Deze kans wilde ik grijpen", vertelt Smulders, die uit een echte ondernemersfamilie komt.

Klumpkens is blij dat een echte Leendse 't Klumpke heeft overgenomen. Voorlopig blijft hij boven de cafetaria wonnen. Ook blijft hij de komende tijd nog een paar dagen in de week werkzaam in de eetgelegenheid, waarvan het restaurantgedeelte onlangs een grondige metamorfose heeft ondergaan.

Klumkpens runde de horecagelegenheid samen met zijn vrouw Gosia en dochter Janine. Klumpkens: "Het was geen baan van acht tot vijf. Ik heb nu veel meer vrije tijd om in te vullen. Voor het eerst sinds mijn veertiende ben ik op zondag vrij. Daar verheug ik me enorm op."

De afgelopen decennia is er veel veranderd in de cafetariabranche. Met een frietje, kroket en gehaktbal kom je nu niet meer weg, stelt Klumpkens. Tegenwoordig staan er ook maaltijdsalades, pasta- en wokgerechten op de menukaart. Klumpkens: "Ook de horecabeleving is totaal veranderd. Vroeger werd er na het sporten vaak nog een vette hap gegeten. Die tijd is echter al lang voorbij."

Klumpkens: "Aan hypes heb ik nooit meegedaan. Zo heb ik ooit een vertegenwoordiger gesproken, die vertelde over een vierkante frikandel. Dat zou het helemaal gaan worden. Ik heb er nooit meer iets van gehoord."

Dankzij de deelname aan het project Gezond Dorp Leende trok 't Klumpke het afgelopen jaar de aandacht van landelijke kranten en tv-programma's. Naast de reguliere menukaart is er tegenwoordig ook een koolhydraatarme kaart. "Ik heb Gezond Dorp nooit als een bedreiging gezien, eerder als een uitdaging. Ik heb zelf ook meegedaan", vertelt Klumpkens, die 17 kilo is afgevallen. Smulders vult aan: "Onder meer mensen uit Rotterdam en Groningen weten ons nu te vinden."

Meer berichten