Maria Boonen-Velthoven uit Heeze is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heeze-Leende uitgeroepen tot Verbinder van het jaar. Foto: Jurgen van Hoof
Maria Boonen-Velthoven uit Heeze is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heeze-Leende uitgeroepen tot Verbinder van het jaar. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Maria Boonen Verbinder van het jaar

Maria Boonen-Velthoven uit Heeze is uitgeroepen tot Verbinder van het jaar. Dit gebeurde op dinsdag 2 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heeze-Leende in dorpshuis 't Perron in Heeze.

HEEZE-LEENDE - Volgens goed gebruik sloot burgemeester Paul Verhoeven zijn nieuwjaarsrede af met het onthullen van de Verbinder van het jaar. Met deze gemeentelijke eretitel en de bijbehorende onderscheiding wordt iemand in het zonnetje gezet die de verbinding weet te leggen tussen inwoners, verenigingen en het gemeentebestuur.

Na Team Super Janske (Lieke, Janske en Meike Beks) in 2017, viel Maria Boonen-Velthoven deze eer dit jaar te beurt. Verhoeven: "Ze is iemand die het vrijwilligerswerk niet vanaf het pluche uitvoert, maar door tussen de mensen te staan." Dat doet ze onder meer bij Kempenhaeghe. Boonen is als vrijwilliger niet alleen actief in Heeze-Leende, maar ook in Someren en Valkenswaard.

Aan het begin van zijn toespraak stond Verhoeven stil bij het trieste ongeval dat vorige maand in Zeeland plaatsvond. Verhoeven: "Als ik terugkijk op 2017 overheerst in negatieve zin het ongeval van de drie vissers uit onze gemeenschap, die de donkere dagen van december diep zwart maakte."

Een ander dieptepunt was de ontdekking van het enorme drugslab in Leenderstrijp. Verhoeven: "Dat soort criminaliteit dient hard aangepakt te worden. Het ondermijnt onze samenleving en breng onze inwoners zonder enige scrupule in groot gevaar."

Met gepaste trots keek de burgemeester terug op het huisvesten van statushouders. Verhoeven: "Voor een gemeente als de onze, met een beperkt aantal huurwoningen, is dat geen gemakkelijke opgave."

Aandacht was er in zijn rede verder onder meer voor twee grote gemeentelijke projecten: de aanleg van de randweg en woonwijk De Bulders in Heeze en de nieuwe multifunctionele accommodatie in Leende.

Verder sprak Verhoeven over de gemeenteraadsverkiezingen en het aantrekken van de lokale economie en huizenmarkt. Ook was hij vol lof over het project Gezond Dorp in Leende.

Het aantal inwoners van de gemeente Heeze-Leende is in 2017 toegenomen met 190 personen. Dit wordt veroorzaakt door het migratiesaldo. Daardoor is het inwonertal gestegen naar 15.890. Het aantal inwoners komt dit jaar waarschijnlijk boven de 16.000 te liggen. In de gemeente werden vorig jaar 119 kinderen geboren, terwijl 100 Heeze-Leendenaren kwamen te overlijden.

In 2017 stapten 84 echtparen in het huwelijksbootje. Voor 20 stellen liep het bootje op de klippen. Twaalf keer werd het partnerschap geregistreerd.

Meer berichten