Theo fotografeert mensen in de openbare ruimte, overal ter wereld, van parken tot stedelijke omgevingen.
Theo fotografeert mensen in de openbare ruimte, overal ter wereld, van parken tot stedelijke omgevingen.

Vader & zoon slaan handen inéén

Chris en Theo Derksen zijn vader en zoon. Beiden zijn in de kunst terecht gekomen, Chris als beeldend kunstenaar, Theo als fotograaf. Uniek is dat ze nu voor het eerst samen exposeren.

Sterksel - Chris, die dit jaar negentig hoopt te worden, is vooral bekend als beeldhouwer en schilder, maar toont nu een selectie uit zijn fraaie houtsneden. Bijzonder is dat hij deze houtsneden op groot formaat maakt. Zijn favoriete onderwerpen zijn naakten, landschappen en bloemstillevens. De inspiratie voor zijn landschappelijke voorstellingen haalt hij dicht bij huis, in zijn tuin in het buitengebied van Heeze, de Strabrechtse Heide en de Peel. Zijn houtsneden zijn geabstraheerde weergaven van de werkelijkheid, een gevolg van de grove techniek van het hakken in hout. De afdrukken maakt hij zelf, met de hand, waarbij iedere afdruk anders wordt.

Theo Derksen

Theo Derksen, woonachtig in Nederweert, toont werk uit een aantal projecten. Hij fotografeert mensen in de openbare ruimte, overal ter wereld, van parken tot stedelijke omgevingen. Wat zijn bijzondere aandacht heeft is het contrast tussen de werkelijke omgeving en een illusie van de werkelijkheid. De verhouding tussen die twee realiteiten is aan het verschuiven en dat is volgens hem het grote thema van deze tijd. Zijn foto's komen tot stand zonder gebruikmaking van Photoshop. Tevens toont hij een serie foto's die in 1998 werd bekroond met de Kodak Award (VS).

Ter gelegenheid van deze dubbelexpositie verschijnt een boek. De expositie 'Derksen ontmoet Derksen' is te zien van zaterdag 13 januari tot en met zondag 4 maart in het Peter van den Braken Centrum, Heezerweg 2 te Sterksel. Open zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De expositie wordt officieel geopend op zondag 14 januari om 15.00 uur door de burgemeester van de gemeente Heeze-Leende, Paul Verhoeven.

www.petervandenbrakencentrum.nl

Meer berichten