Columns Noël Creemers

Ontbijtbuffet

Wilt u meer weten over uw medemensen, dan raad ik u aan een hotelkamer te boeken. Wel moet het een hotel zijn dat het ontbijt serveert in de vorm van een buffet. Daar namelijk, bij het buffet, leert u meer over hoe mensen zijn dan waar ook.

Vraagt u bij de hotelreceptie na op welk tijdstip de grootste drukte wordt verwacht bij het buffet. Weet u dit, dan doet u er verstandig aan ongeveer een half uur voor spitsuur plaats te nemen aan het tafeltje dat het beste uitzicht biedt op het buffet. U neemt een kopje koffie en wacht geduldig af totdat de meute de ontbijtzaal betreedt.

U zult er al snel achterkomen dat er vier typen te onderscheiden zijn: 1. De doorsnee mens (dat zijn de meesten), 2. de ongeduldige mens, 3. de hebzuchtige mens en 4. de zuinige mens.

De doorsnee mens is vanzelfsprekend het minst interessante exemplaar. Dat zijn u en ik. Wij gedragen ons keurig bij het ontbijtbuffet en onze ogen zijn niet groter dan onze maag. Aan het einde van het ontbijt zit er geen druppie meer in onze kopjes en glazen en is er geen kruimel meer te vinden op onze bordjes.

En dan heb je degenen die met consumeren echt niet kunnen wachten totdat ze aanbeland zijn bij hun tafeltje, zo ongeduldig zijn ze. Struinend langs het buffet verorberen ze hier alvast een minicroissant en klokken ze daar in de gauwigheid een glas jus d'orange naar binnen. Bij een tweede rondgang doen zij dit overigens niet meer, zo is mij opgevallen. Hun ongeduld is op.

Misschien wel mijn persoonlijke favoriet om te observeren is de mens wiens brillenglazen het uitgestalde voedsel verkleinen, met als gevolg dat ze veel, heel veel op hun bord of plateautje optasten, waarbij dit specimen een opvallende voorkeur heeft voor de luxe waren, zoals zalm, verfijnde broodjes en mousserend drankjes. Belangrijker dan er zelf van genieten is kennelijk dat een ander er niet van kan genieten, want slechts heel zelden krijgt de hebzuchtige alles wat hij naar zijn tafel heeft gesleept weggewerkt.

En dan heb je ten slotte nog de mens die zich onbespied wanend en gewapend met een servetje dat toch net opvalt aan het einde nog een rondje buffet maakt om een en ander in te slaan voor de lunch, want die zit er na enkele uren ook weer aan te komen. Toch weer mooi uitgespaard, zo'n weekendje weg is immers al duur genoeg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden