'Eet echt en natuurlijk voedsel'

Met een natuurlijker voedingspatroon: weinig koolhydraten en veel goede vetten, willen artsen Hans van Kuijk, Sjef de Vocht en Norbert van den Hurck samen met de inwoners van Leende de strijd tegen de kilo's én allerlei welvaartsziekten aangaan. Om hun 'missie' onder de aandacht te brengen worden er twee informatieavonden gehouden. Bij de eerste bijeenkomst op dinsdag 11 oktober in De Scheuter was de zaal tot de laatste stoel bezet.

Leende - Leendenaren hebben ten opzichte van het landelijk gemiddelde meer last van welvaartsziekten. Om daar iets aan te doen heeft huisarts Norbert van den Hurk samen met sportarts Hans van Kuijk het project GezondDorp opgezet.Hun voornaamste boodschap: eet echt en natuurlijk voedsel. Van Kuijk: "We moeten terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Mensen moeten meer gezonde vetten en minder koolhydraten eten. Ik heb het niet over een dieet, maar over een volwassen voedingspatroon. Iedereen is een beetje bang voor vetten, maar het zijn essentiële bouwstenen. Koolhydraten zijn dit niet, die dienen alleen als brandstof." Zijn ontbijtsuggestie, bestaande uit eieren met spek en roomboter - maar zonder boterhammen - deed veel aanwezigen watertanden. Ook vlees, zoals worst, het liefst met flink wat jus, mag worden geserveerd. Industriële vetten in margarine en junkfood zijn echter uit den boze, aldus Van Kuijk. Het voorgestelde voedingspatroon was niet altijd even gemakkelijk verteerbaar. Ze werden er vragen gesteld over de gevolgen voor de cholesterol. Anderen vreesden de hoge kosten. De laatste jaren is er sprake van een stortvloed aan diëten. Van den Hurck kan het goed begrijpen dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. "Ik moest zelf ook een drempel over. De afgelopen tien jaar heb ik namelijk wat iets anders geleerd." "Toch is het grotendeels niets nieuws onder de zon", aldus Van Kuijk, "wat wij voorstellen lijkt heel erg op de eerste fase van het Atkins-dieet." Hij hoopt dat het project de eerste aanzet is voor een groot onderzoek. "Specialisten reageren vooralsnog behoudend, maar willen wel meedenken", weet Van den Hurck. Als het aan de beide artsen ligt wordt er een breed platform gecreëerd, voor zowel inwoners als lokale middenstanders. Van Kuijk: "Er moet een soort community ontstaan."

Deelnemers worden op verschillende momenten en tijdstippen getest op onder meer de bloeddruk, buikomvang, maar ook op hun welbevinden. Aanmelden voor de tweede informatiebijeenkomst in Jagershorst in Leende vanavond, 19 oktober kan via:

info@gezonddorp.nl

Meer berichten