Logo deparelvanbrabant.nl


Wethouder Toon Bosmans plakt de ongehinderd-sticker op bij Jagershorst. Onder anderen Cintha Bax, Corrie van Tongerloo en Jan van der Kruis kijken toe. Foto: Jurgen van Hoof
Wethouder Toon Bosmans plakt de ongehinderd-sticker op bij Jagershorst. Onder anderen Cintha Bax, Corrie van Tongerloo en Jan van der Kruis kijken toe. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Ongehinderd-stickers uitgereikt

Om een bezoek aan de horeca voor iedereen mogelijk te maken hebben vrijwilligers van Ongehinderd Heeze-Leende dit jaar enkele restaurants gecontroleerd op hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid, die dit jaar werd gehouden van 2 tot en met 7 oktober, werd bij drie restaurants een 'ongehinderd-sticker' opgeplakt.

HEEZE-LEENDE - Dit jaar was het motto van de Week van de Toegankelijkheid: 'Aan tafel'. In veel restaurants zijn nog te veel drempels voor mensen met een beperking of chronische ziekte. "Een bekend probleem is het toiletbezoek", weet Cintha Bax, coördinator van de Adviesraad Sociaal Domein in de gemeente Heeze-Leende.

Leden van de werkgroep Toegankelijkheid van de Adviesraad Sociaal Domein hebben onlangs samen met Corrie van Tongerloo en Jan van der Kruis, beide ambassadeur van Ongehinderd Heeze-Leende, Brasserie Jagershorst en Herberg De Scheuter in Leende, en het restaurant van De Berkenschutse in Heeze aan een schouw onderworpen. Bax: "Afhankelijk van het thema van de Week van de Toegankelijk worden allerlei locaties bezocht." Eerder werden onder meer winkelpanden, supermarkten en gemeenschapshuizen in de gemeente Heeze-Leende onder de loep genomen.

Bax geeft aan dat vaak al simpele oplossingen een bezoek aan een café of restaurant kunnen vergemakkelijken. Bijvoorbeeld het verplaatsen van een plantenbak of een ander bestek kunnen al veel soelaas bieden, aldus Bax. "Voor mensen met reuma kan een te klein bestek namelijk voor veel problemen zorgen. Bij een menukaart wordt soms alleen naar het design gekeken en niet of een tekst voor iedereen leesbaar is. Ook is het belangrijk dat er voldoende licht is, zodat mensen kunnen zien welk bedrag er op de rekening staat."

Vaak valt het niet mee om in bestaande horeca op korte termijn ingrijpende veranderingen te realiseren, weet Bax: "Vooral een invalidetoilet is niet een-twee-drie geregeld. Wel hameren we erop om hier bij een verbouwing of nieuwbouw rekening mee te houden."

De drie gecontroleerde restaurants zijn zo ingericht dat iedereen er ongehinderd kan eten. Zij ontvingen daarom uit handen van wethouder Toon Bosmans en wethouder Frans Cuijpers de zogeheten 'ongehinderd-sticker'. Deze geeft aan dat de restaurants door de test gekomen zijn.

Bax zou het wenselijk vinden als alle gebouwen in de gemeente Heeze-Leende waarop de groene ongehinderd stickers zijn geplakt op een website terug te vinden zijn. Bax: "We zijn hierover nog in gesprek met de gemeente."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox