Logo deparelvanbrabant.nl
Columns Noël Creemers

Balsem voor de ziel

Van Maarten 't Hart is bekend dat hij een groot liefhebber en kenner is van klassieke muziek. Alle andere muziekgenres, zoals popmuziek, jazz, wereldmuziek, blues et cetera verfoeit hij. Hij kan of wil maar niet begrijpen wat mensen treft in dergelijke muziek. Hij vindt het maar een hoop herrie, geloof ik.

Nu zijn er ook mensen die een heel brede muzieksmaak hebben. Laatst sprak ik zo iemand. Qua muziek was deze persoon niets te dol (misschien op andere terreinen ook niet, maar daar hebben we het niet over gehad). "Ik kan opstaan met Bach op de radio, des middags onder het stofzuigen een cd van Michael Jackson opzetten en 's avonds naar een kroegje gaan waar een jazzcombo speelt." Het was allemaal afhankelijk van zijn stemming, van hoe hij zich op een bepaald moment voelde. Kort door de bocht: Bach gaf troost en bracht hem in hogere sferen en zelfs soms aan het huilen, Michael was in staat hem op te vrolijken, te laten dansen, terwijl hij naar eigen zeggen toch echt een houten Klaas is, en die smeuïge jazz maakte dat hij zich elders waande, meer in het bijzonder in Amerika in het midden van de 20e eeuw." Vervoering en verbeelding, daar gaat het bij muziek om", zo zei hij me. Ik herken dit wel.

Van alle kunsten acht ik muziek toch wel het hoogst en dat komt denk ik doordat muziek niet tastbaar is en daardoor in zekere zin ongrijpbaar. Muziek is meer dan andere kunsten pure emotie of beter gesteld, muziek roept emotie op, is in staat je stemming te beïnvloeden, meer dan andere kunsten doen. Maar het werkt ook andersom. Je stemming bepaalt je muziekkeuze. Ben je een beetje teneergeslagen, dan kan een vrolijke symfonie van Joseph Haydn of een zonnig nummer van Ed Sheeran je er weer bovenop helpen. Heb je behoefte aan troost, bezinning, ja, dan beluister je een cantate van Bach, het requiem van Fauré of een gevoelig lied van Claudia de Breij.

Er zijn maar weinig mensen die totaal niets met muziek hebben. Daarentegen zijn er best veel mensen die geen enkel gevoel hebben bij schilderkunst, toneel of het lezen van fictie. Dat geeft wel het belang van muziek aan. Zonder muziek zou ons bestaan werkelijk een stuk leger, minder compleet zijn. Muziek geeft zin aan het leven. Nog heel veel luisterplezier toegewenst!

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox