Logo deparelvanbrabant.nl

Galeriehoudster Sylvia Vrooyink en KunstSmullen

"Ik kan me", zegt galeriehoudster Sylvia Vrooyink, "geen leven meer voorstellen zonder kunst om me heen. Kunst pakt al je zintuigen, het is een en al positieve emotie." Haar galerie De Kliuw ligt net buiten Heeze aan Kreyl en staat, ligt en hangt vol met allerlei kunst. De galerie bevindt zich hier inmiddels 10 jaar. Recent is er een fraai ingerichte, voormalige schuur aan toegevoegd.

Heeze - Voordat Sylvia met De Kliuw begon, was zij al bezig met kunst. Zij is geboren en getogen in Twente, is opgeleid tot verpleegkundige en kwam in Heeze terecht via het werk van haar echtgenoot Ruurd. In haar geboortestreek kwam zij met kunst en de zakelijke kant ervan in aanraking door voor een kunstenaar de externe en educatieve contacten te behartigen: uitleggen wat met kunst wordt bedoeld, hoe je er naar kunt kijken, hoe het je kan beroeren. "Kijken naar kunst is ook een leerproces", vindt Sylvia.

Eenmaal in Heeze, zo'n 20 tot 25 jaar geleden, is zij begonnen thuis te exposeren voor kunstenaars. Dat ging goed, zij kreeg contacten in de kunstwereld, bouwde een klantenkring op. Sylvia voelt aan wat mooi is, heeft gevoel voor wat bij elkaar past in een ruimte. Haar bedrijf groeide uit tot kunst- en interieuradvies. Samen met partner Nancy Smals doet zij interieuradvies inmiddels ook al zo'n 20 jaar.

Haar relaties waarderen haar persoonlijke aandacht, de tijd en de moeite die zij in haar werk steekt en de service die zij verleent. Haar inspiratie doet zij op door om zich heen te kijken, te reizen en musea te bezoeken. Maar ook door haar zoektocht naar origineel werk en vakmanschap verwerft ze nieuwe kennis en inzichten.

Tijd en moeite

Heeft Sylvia dan nog wel tijd om zich in te zetten voor een evenement als KunstSmullen, dat toch vooral tijdverslindend vrijwilligerswerk betekent. "Het kost inderdaad veel tijd, maar ik doe het graag", zegt ze daarover. "Vanaf het begin, nu ruim vier jaar geleden, ben ik erbij betrokken. Ik organiseer de driedaagse expositie van een aantal galerieën uit Heeze en Sterksel waarmee KunsSmullen steeds begint. Daarnaast ben ik lid van de Stuurgroep KunstSmullen. Daarin werk ik samen met mensen uit andere vakgebieden. Dat is heel inspirerend omdat je samen iets goeds wilt neerzetten binnen de kaders die er zijn. Het uitgangspunt van KunstSmullen is dat het voor iedereen, jong en oud, is bedoeld. Alles is gratis toegankelijk: de galerieënexpositie, de kunstwandelroute, de podiumoptredens. Goed vind ik ook dat scholieren, senioren en cliënten van instellingen via KunstSmullen de mogelijkheid krijgen om, begeleid door kunstenaars, eigen kunstwerken te maken. Dat proberen we jaar op jaar beter en grondiger te doen."

Wat dus al in Twente begon, de aandacht voor de educatieve aspecten van kunst en kunstenaarschap, zet Sylvia nog steeds voort. "Kunst is mijn werk. Maar mijn doel is mensen er kennis mee te laten maken, de drempel te verlagen, hun kijk op kunst te verbreden en te verdiepen. Een jaarlijks evenement als KunstSmullen is daarvoor een uitstekend middel. Het biedt een breed palet aan kunstvormen: beeldende maar ook culinaire kunst, muziek, dans en andere podiumkunsten."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox