Logo deparelvanbrabant.nl


Van links naar rechts: Norbert van den Hurk, Hans van Kuijk en Sjef de Vocht. Foto: Theo van Sambeek
Van links naar rechts: Norbert van den Hurk, Hans van Kuijk en Sjef de Vocht. Foto: Theo van Sambeek (Foto: Theo van Sambeek)

Gezond Dorp presenteert resultaten

De eerste resultaten van het project Gezond Dorp in Leende werden zaterdag 30 september gepresenteerd tijdens het Nederlandse Ancestral Health Symposium in Maastricht. Het stemt de initiatiefnemers tot optimisme.

LEENDE - Gezond Dorp richt zich op het low carb, high fat-principe. Dat wil zeggen, een voedingspatroon met weinig koolhydraten en veel gezonde vetten. "Dat is de basis. Daarnaast speelt lichaamsbeweging een belangrijke bijrol", vertelt Hans van Kuijk. De sportarts trok vorig jaar samen met de Leendse huisartsen Norbert van den Hurk en Sjef de Vocht aan de bel, nadat duidelijk was geworden dat het percentage Leendenaren met overgewicht aanzienlijk hoger ligt dan het landelijke gemiddelde.

Het project Gezond Dorp, dat startte op 1 november vorig jaar, zorgde er voor dat de Griekse yoghurt in de lokale supermarkt niet aan te slepen was en bij de snackbar voortaan ook hamburgers zonder broodjes worden verkocht. Ruim 220 Leendenaren hebben zich een half jaar lang laten monitoren, door middel van huisartsbezoeken, bloedtesten en cholesterolmetingen. "Het aantal deelnemers overtrof al onze verwachtingen", vertelt Van Kuijk, die schat dat daarnaast zo'n 800 tot 1000 dorpsgenoten bewuster met voeding omgaan. Ze krijgen daarbij veel steun van buren, familieleden en kennissen. Of het op de langere termijn echt werkt weten we pas als de cijfers die de aanzet tot dit project zijn geweest over een paar jaar veranderd zijn." Hij is positief gestemd over de eerste resultaten. In totaal vielen 139 deelnemers, waarvan alle 'halfjaarcijfers' konden worden verwerkt, 410 kilo af. Een persoon is 21 kilo afgevallen. Gemiddeld verloren de deelnemers 3 kilo aan gewicht en 3 centimeter aan buikomvang. Van Kuijk: "Dat lijkt niet veel, maar we hebben niemand een strikt voedingsbeleid opgelegd." De meeste deelnemers voelen zich fitter en hebben minder last van bijvoorbeeld darmklachten. Achttien diabetespatiënten zijn (gedeeltelijk) gestopt met hun medicatie. Uit de metingen blijkt verder dat er met het lipidenprofiel (onder met HDL- en LDL-cholesterol) niet veel gebeurt, aldus Van Kuijk, die verwacht dat na de early-adapters een nieuwe, grotere groep mensen aan de slag gaat met het koolhydraatarme en vetrijke menu. Hij geeft aan dat behalve de provincie en gemeente ook andere partijen willen aanhaken. "Ook voor lokale ondernemers is er veel meer mogelijk dan nu al het geval is", stelt de Leendenaar, die niet wil dat Gezond Dorp wordt bestempeld als de zoveelste dieethype. Van Kuijk: "Het gaat om het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. In de tweede fase richten we ons daarom meer op beweging."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox