Logo deparelvanbrabant.nl


De leden van het jubilerende tamboerkorps NAT in hun herkenbare uniformen, bestaande uit onder andere een rood jasje, zwarte broek en witte pet.
De leden van het jubilerende tamboerkorps NAT in hun herkenbare uniformen, bestaande uit onder andere een rood jasje, zwarte broek en witte pet.

Tamboerkorps NAT viert jubileum

Tamboerkorps Net Als Toen (NAT) blaast dit jaar tien kaarsjes uit. De veteranendrumband pakt dit weekend flink uit ter gelegenheid van dit jubileum. Dorpshuis 't Perron in Heeze is dan het decor voor een dansavond en een speciale fanclubdag.

HEEZE - Het tamboerkorps zag tien jaar geleden het levenslicht. Dit nadat enkele oud-drumbandleden van fanfare St. Nicasius voor een paar serenades waren opgetrommeld. Hieruit ontstond het idee om een nieuwe drumband op te richten. Alle oud-leden werden aangeschreven. De oproep resulteerde in 28 aanmeldingen. De officiële oprichtingsvergadering vond plaats op 15 december 2007. Medeoprichter en voorzitter Cees van den Berg: "Een half jaar na de oprichting traden we voor het eerst geüniformeerd op."

De gemiddelde leeftijd van de muzikanten ligt rond de zestig jaar. In tegenstelling tot veel hedendaagse slagwerkers zijn de Heezer tamboers de marsmuziek uit de jaren zeventig en tachtig trouw gebleven. "Dat is de muziek die we vroeger hebben geleerd om te spelen", zegt Ton Wijnen, lid van de jubileumcommissie. Waar de veelal uniformloze, melodische slagwerkgroepen van tegenwoordig amper nog in de buitenlucht optreden wordt het 'straatwerk' door NAT niet geschuwd. De tamboers houden nog van echt marcheren én het dragen van een uniform. Van den Berg: "Doordat we wat ouder worden merken we wel dat het marcheren wat moeilijker gaat. Daarom proberen we de afstanden die we afleggen wat te beperken." Vorig jaar werd er 26 keer uitgerukt door het tamboerkorps, dat onder leiding staat van instructeur Hans Smulders. De drumband brengt onder andere serenades bij bruiloften en bijzondere jubilea. Verder laat het gezelschap van zich horen tijdens evenementen als de Brabantsedag, Dodenherdenking en Koningsdag. Verder wordt er ook opgetreden met fanfare St. Nicasius.

Wijnen: "NAT is echter vooral een heel gezellige club." Een keer in de drie weken wordt er gerepeteerd in dorpshuis 't perron. Alle uniformen en bijna alle instrumenten zijn bezet. Nieuwe leden zijn echter altijd welkom, aldus Wijnen: "Ze moeten wel al muziek kunnen maken."

Op zaterdag 7 oktober is er in dorpshuis 't Perron (Schoolstraat 48 in Heeze) vanaf 20.30 uur een dansavond waarbij er terug naar de jaren zestig wordt gegaan met orkest Old Fashion. Op zondag is er in het dorpshuis vanaf 14.00 uur een speciale fanclubdag, inclusief een receptie. Optredens zijn er onder meer van Berry Knapen, For You Of Us, DJ André en verschillende muziekgezelschappen, waaronder NAT. De toegang is telkens gratis. Meer info: www.natheeze.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox