Logo deparelvanbrabant.nl


Foto: Erik van Asten
Columns Max Farjon

Column van Max: Timmeren

Dat is wel zo´n beetje het oudste beroep in de wereld. Christus was volgens de bijbel de zoon van een timmerman, dus toen al werd dat vak beoefend. En dat is niet zo vreemd want hout is het voornaamste materiaal dat van oudsher gebruikt werd om hutten en huizen te bouwen.


Ook tegenwoordig nog is een huis zonder hout ondenkbaar.De metselaar is natuurlijk ook een onmisbare vakman bij de bouw van een huis, maar de timmerman maakt het pas bewoonbaar, vooral door er een dak op te zetten, want dat lukt niet met stenen. Er is ook een hele industrie om uit bomen planken en balken te zagen en dat gaat tegenwoordig natuurlijk allemaal machinaal. Maar eeuwen lang hebben hele volkstammen dat met de hand gedaan. Een stam lag op hoge schragen zodat één man onder en één man boven een trekzaag verticaal op en neer konden bewegen en plank na plank uit die stam zaagden. Het zou ons nu onbegonnen werk lijken, maar toch gebeurde het zo en bedenk hoe anders onze voorouders toen in het leven stonden.


De spijker is vrijwel uit de timmerkist is verdwenen, de kruiskopschroef maakt nu alles aan elkaar. Vroeger klonk bij een huis in aanbouw altijd het gehamer om met spijkers de boel aan elkaar te verbinden. Heel typisch bij het timmervak is de pen-en-gatverbinding. Ook al eeuwen toegepast. In oude boerderijen zitten nog de ongeschaafde balken waar je boomvorm met kronkels en al in terug ziet. Die werden met pen en gat aan elkaar verbonden, waar de pen helemaal door de aanliggende balk heen stak. Maar ook nu telt elk kozijn en elke deur nog steeds een aantal pen-en-gatverbindingen. Vroeger met beitel en hamer uitgebeiteld nu natuurlijk machinaal. Niet elke boom levert het goede timmerhout. Het meest gebruikt is fijnspar, die we kennen als hij nog jong is:de kerstboom. Hij komt meestal uit Noordlijke streken van Europa en Azie. Hij groeit daar langzaam en wordt dan fijnnervig.


Dus bij alle moderniteit met plastic, ijzer en beton is de boom nog steeds onmisbaar in onze maatschappij.


 

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox