Columns Max Farjon

Column

Foto: Erik van Asten


In beschouwingen over het mensenlichaam krijgen meestal het hoofd, geslachtsdelen, borsten en benen de meeste aandacht.
Feitelijk zouden de handen bovenaan moeten staan, want zij waren de oorzaak dat we hier op aarde verschenen.
Maar dat niet alleen, het is ook de ongelooflijke vaardigheid waarmee handen dingen en stof kunnen bewerken. Kijk eens naar uw handen als u uw schoenveters vast knoopt. En zie hoe 27 botjes en 21 spiertjes dat tot stand brengen. Ze zijn mooi omspannen met een vel en vormen bij elkaar een bevallige aanblik.
Als u er eenmaal oog voor krijgt, kunt u genieten hoe de vingers van een violist de strijkstok bedient en zijn vingers over de snaren laat dansen.
Onder welke hoek u een hand ook ziet, het is hetzelfde genot als bij het aanschouwen van een Van Gogh of Rembrandt
Het verschil is dat u hun schilderijen maar zelden ziet.
Als u net zo vaak Van Goghs zou zien als handen dan zou ook daar de bewondering verdwijnen. Maar de aanvalligheid van handen is er niet minder om.

Dit is een uitbreiding van een column over handen die u eerder te lezen kreeg. Namelijk dat de handen onze intelligentie de gelegenheid bood steeds meer gecompliceerde manipulaties te bedenken omdat die handen in staat raakten om die uit te voeren. Dat beter in staat raken ontstond omdat het bomenbestaan ze bracht tot steeds meer behendigheid.
Het is met alle alledaagse dingen zo, dat we die als iets vanzelfsprekend ervaren, je kunt ook niet de hele dag ach en oh blijven roepen. Maar besef dat onze handen ware wondertjes zijn.
Ik denk dat men in het onderwijs dat besef moet bijbrengen. Dat met voorbeelden van handen in actie getoond moet worden.
Ook zou men de anatomie van hand en arm moeten gaan onderwijzen. We weten heel veel over van Gogh en over hartkleppen maar weten helemaal niets over ons aangeboren wonderbaarlijke manipuleerorgaan.

In mijn mijn vorige column noemde ik de Buurtschap als initiatiefnemer voor het Jeux de Boules-veld in Strijp. Dit is onjuist, het is de Stichting WelZijn&Zorg, waarvoor mijn excuus.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox