Het
Het (Foto: Jurgen van Hoof)

Parochieel dameskoor ziet Sarah

Het parochieel dameskoor van de parochie St. Petrus' Banden in Leende bestaat vijftig jaar. Het jubileum wordt dit weekend op toepasselijke wijze gevierd, met feestelijke missen in zorgcentrum Leenderhof en de St. Petrus' Bandenkerk.

LEENDE - Het dameskoor heeft een trouwe bezetting. Gonny van Lievenoogen is lid vanaf het eerste uur. "Ik ben later wel even gestopt geweest", zegt de Leendse, die volgend jaar haar 40-jarig jubileum viert. Van Lievenoogen: "Zingen zit in de familie. Ook mijn moeder was lid van het parochieel dameskoor. Mijn vader zong bij het mannenkoor."

Zilveren jubilaris Anneke Hulsen: "Een van onze leden, Marietje Maas, zit er al bij vanaf 1967." Het koor zag dat jaar het levenslicht op 8 september. Dit gebeurde op verzoek van pastoor Frederik Woestenburg. Hulsen: "Het dameskoor werd opgericht om de mannen te ontlasten." De hadden vaak moeite om de bezetting voor de doordeweekse vieringen rond te krijgen. In tegenstelling tot het mannenkoor, dat in het Latijns zingt, is het Leendse dameskoor meer gericht op het Nederlands. Er werd en wordt gezongen bij vreugdevolle en droevige gelegenheden. Niet alleen in de kerk, maar ook in zieken- en verpleeghuizen. Bij de start van het dameskoor waren er behalve uitvaarten, veel huwelijksmissen en diverse huwelijksjubilea. Hoewel de frequentie in de loop der jaren minder is geworden, is het koor nog altijd met grote regelmaat te vinden in de Leendse parochiekerk en zorgcentrum Leenderhof.

Jarenlang werd in de kerk vanaf het koor gezongen. Tegenwoordig blijft het 'klimwerk' achterwege en staan de zangers bij het altaar. Hulsen: "Daarnaast wordt het steeds moeilijker om hoog te zingen." Omdat het niet meevalt een complete kerk met de huidige bezetting te bereiken, krijgen de dames regelmatig versterking van enkele mannen.

Het koor, dat al ruim twintig jaar onder leiding staat van Mirjam Geilenkirchen, repeteert iedere maandag van 19.30 tot 20.30 uur in de kerk. "Iedereen is welkom om mee te zingen", zegt Van Lievenoogen. Hulsen vult aan: "We kunnen wel wat nieuwe aanwas gebruiken." Het ledental schommelde lang rond de dertig. Met name de laatste periode is het koor veel leden ontvallen. Momenteel telt het dameskoor achttien dames. Het jongste lid is zestig, het oudste 85. Van Lievenoogen: "De gemiddelde leeftijd ligt rond de 75." Er zijn echter ook dames die werken en daardoor niet altijd kunnen. Hulsen: "We zijn echter nog enorm gemotiveerd."

Op zaterdag 9 september vanaf 15.30 uur wordt er een feestmis gezongen in het Leenderhof. Op zondag 10 september vanaf 10.00 uur is er een viering in de kerk.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox