Schaapsherder Matthijs de Haas en Kees van Hee, voorzitter van
Schaapsherder Matthijs de Haas en Kees van Hee, voorzitter van

Stichting Kempisch Heideschaap viert jubileum met tour

HEEZE - Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw was het Kempische heideschaap bijna uitgestorven. Om het schapenras van de ondergang te redden startte Stichting Het Kempische Heideschaap in 1967 met een succesvol terugfokprogramma. Het 50-jarig bestaan van de stichting wordt gevierd met de Big Sheep Tour, die sinds 2 september door de regio trekt.

Stichting Het Kempische Heideschaap werd in 1967 opgericht door boswachter Willem Iven en dierenarts Jan Wille uit Heeze. Dit met als doel het bijna uitgestorven schapenras terug te fokken. De nieuwe kudde werd vervolgens ingezet voor het begrazen van de Strabrechtse Heide. "Het terugfokken gebeurde onder meer op basis van oude prenten van schapen", vertelt voorzitter Kees van Hee, voorzitter. Inmiddels grazen er weer duizenden Kempische heideschapen. Niet alleen in deze regio, maar ook in andere delen van het Nederland, zoals Zeeland en Noord-Holland. De 'eigen' kudde van de stichting telt inmiddels 700 schapen. Onderdak vinden de dieren in de schaapskooi bij de Plaetse in Heeze.

Van Hee geeft aan dat het Kempische heideschaap bijzonder geschikt is voor duurzaam natuurbeheer: "Ze hebben een goed uithoudingsvermogen en eten zelfs brandnetels en berenklauw." Herder Matthijs de Haas vult aan: "Vroeger werden de schapen vooral gehouden voor de productie van mest en wol." Toen kunstmest steeds meer in opkomst kwam verdwenen ze steeds meer uit beeld.

Er wordt door de kudde van de stichting niet alleen op de Strabrechtse Heide gegraasd. Regelmatig wandelt De Haas met zijn honden en schapen naar de High Tech Campus in Eindhoven en golfbaan Stippelberg in Gemert-Bakel. Ter gelegenheid van het jubileum trekt er tot en met 17 september een kudde van 250 schapen door de regio. De start van de 140 kilometer lange tocht was op de Plaetse in Heeze. Een van de doelstellingen van de tour is het promoten van duurzaam natuurbeheer. Daarnaast vraagt de stichting aandacht voor een nieuwe schaapskooi. Van Hee: "De huidige schaapskooi is te klein." De nieuwe plek is nog niet helemaal duidelijk. Wel blijft er een kooi op de Plaetse in gebruik, belooft Van Hee. Hij denkt dat er nog voldoende rek in het schapenras zit. Van Hee: 'Alleen ontbreekt het soms aan de benodigde middelen." Met de kudde wordt dwars door verschillende dorspcentra getrokken. Per dag wordt er vijftien kilometer afgelegd. Dat kunnen de dieren moeiteloos aan, aldus De Haas: "Schapen zijn echte kuddedieren. In een grote groep voelen ze zich het veiligst. Hoe meer het er zijn, hoe gemakkelijker het werk voor mij wordt."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox