Foto: Erik van Asten
Columns Max Farjon

Column Max: Jeu de boules

Onlangs verschenen een stel grondverzetmachines op het grasveldje voor mijn huis. Het leek er even op dat er iets heel zwaars en groots gebouwd ging worden. Maar dat was niet zo. Leenderstrijp gaat een Jeu de boules-veld rijker worden. Een initiatief van onze buurtschap en uitvoering door vrijwilligers waar de baas van het Strijpse grondverzetbedrijf Hulsen ook toe hoort.

Een ieder die wel eens op vakantie in Frankrijk is geweest heeft het spel aan de gang gezien want daar ligt de bakermat van dit spel. Meestal beoefend door wat meer bejaarde mannen met een kalotje en op sloffen. De spelregels zijn heel simpel. Je speelt het op een pad of plein dat verhard is met steenslag, niet te fijn en niet te grof en behoorlijk vlak. Vanuit een cirkel, getrokken in die steenslag, gooit iemand een houten balletje een eind van zich af. Dan gaan de deelnemers met een aantal metalen ballen, ongeveer zo groot als een tennisbal, proberen die zo dicht mogelijk bij dat balletje te werpen en rollen. Je gooit daarbij onderhands, dus met de handrug naar boven.

De gein van het spel zit in het dwarsbomen van je tegenstanders, dus met jouw bal de dichtst liggende bal van je medespeler wegkaatsen of het houten balletje laten wegspringen door een welgerichte worp. Er komt dus wel degelijk wat mikkunst bij kijken hoewel geluk en toeval toch ook spelen. Maar dat maakt het spel voor bijna iedereen aantrekkelijk. Het is ook niet inspannend en schept een sfeer van gezellig bij elkaar zijn en dat is waar het leven vaak om draait. Geen wonder dat het al voor onze jaartelling al beoefend werd in het oude Griekenland.

In ons kikkerlandje heb je weinig paden en pleinen met steenslag vandaar die machines. Ze groeven in een mum een grote rechthoekige kuil, stortte daar zand in dat aangetrild werd en bedekt met die steenslag. Alles keurig afgebakend met betonranden en stoeptegels. We hebben niet de primeur want er zijn al twee banen in Leende, vier in Heeze en een in Sterksel maar nu is ook Strijp opgestuwd in de vaart der volken.

Ballen bij de St-Janswinkel te leen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox