De Peer van Lind-kamer in De Huiskamer in Leende, met van links naar rechts: Erik Willems, Geert Hut, Maria Willems en Cyntha Bax. Foto: Jurgen van Hoof
De Peer van Lind-kamer in De Huiskamer in Leende, met van links naar rechts: Erik Willems, Geert Hut, Maria Willems en Cyntha Bax. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Eerbetoon aan overleden Leendenaar

LEENDE - Het rijke archief van Piet Willems, oud-medewerker van De Parel van Brabant, kan vanaf zondag 3 september worden geraadpleegd in De Huiskamer aan de Dorpstraat in Leende. Als eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden Leendenaar is de bestuurskamer van zorgcoöperatie Graaggedaan omgedoopt in Peer van Lind-kamer.

Het archief is niet alleen het resultaat van de schrijfdrang van Piet Willems, maar ook van het materiaal dat de Leendenaar in hart en nieren in de loop van vele jaren over zijn dorp heeft verzameld. Willems overleed in maart op 86-jarige leeftijd. Hij begon op zijn achttiende als correspondent voor het Eindhovens Dagblad. Later was hij, nog tot op hoge leeftijd, actief voor onder meer De Parel van Brabant, Middenstandsbelangen en de Kempener Koerier. Zijn drijfveer om dorpsgenoten te informeren over het plaatselijke wel en wee was zelfs in Indonesië merkbaar. Zo schreef hij onder de noemer 'Leendse Klanken' een nieuwsbrief voor Leendse Indiëgangers. Willems gebruikte onder meer de pseudoniemen 'Golf. Link' en 'Peer van Lind'. Zijn weduwe Maria: "Hij was vooral trots op 'Peer van Lind', dat zijn bijnaam is geworden." "Onder een kritisch stuk stond echter altijd zijn echte naam of PW, zijn initialen", weet zoon Erik. De verzamelwoede van de oud-Philipsmedewerker resulteerde in vele tientallen plakboeken. Erik: "Mijn vader was heel breed geïnteresseerd. Hij had niet alleen een passie voor taal, maar was daarnaast ook zeer kritisch en perfectionistisch. Alles over Leende zocht hij uit. Daardoor heeft hij het zichzelf niet altijd gemakkelijk gemaakt." Vooral de politiek volgde Willems op de voet. "In mijn periode als raadslid had ik Piet regelmatig aan de telefoon", zegt Geert Hut, voorzitter van zorgcoöperatie Graaggedaan. De coöperatie heeft een openbare ruimte in De Huiskamer beschikbaar gesteld voor het archief. Op deze manier blijft het materiaal voor de Leendenaren op een laagdrempelige manier behouden, aldus Hut. De benaming 'Peer van Lind-kamer' is een eerbetoon aan Willems. "Hij was jarenlang een ambassadeur voor Leende", vertelt Cintha Bax van de zorgcoöperatie.

Een inventarisatie van de digitale artikelen (vanaf 2000) moet nog plaatsvinden. Maria: "Piet gebruikte zijn archief regelmatig zelf." Ook anderen wisten de weg naar het materiaal te vinden. Erik: "Vooral in de carnavalsperiode werd er dankbaar gebruikt gemaakt van de plakboeken." Hij is blij dat er een oplossing voor het archief is gevonden. Erik: "Mijn vader heeft het voor de Leendse gemeenschap bijgehouden, zodat mensen over vijftig jaar nog kunnen terugkijken." De Peer van Lind-kamer wordt op zondag 3 september om 11.00 uur geopend.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox