Boukje van Ettro, voorzitter van Stichting Brabantsedag, afgelopen zaterdag bij de start van de kinderoptocht. Foto: Jurgen van Hoof
Boukje van Ettro, voorzitter van Stichting Brabantsedag, afgelopen zaterdag bij de start van de kinderoptocht. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Boukje van Ettro: 'De optocht is ons hoofdproduct'

HEEZE - Het bestuur van Stichting Brabantsedag slaat een nieuwe weg in na de zestigste editie van het gelijknamige cultuurfestival. Het evenement wordt korter en de nadruk komt nog meer te liggen op de optocht.

Het negendaagse cultuurfestival werd zaterdag voor de eerste keer afgetrapt met een kinderoptocht. Het hoogtepunt is zoals vanouds de cultuurhistorische optocht, die zondag voor het oog van tienduizenden mensen door het centrum van Heeze trekt. Ruim tweeduizend vrijwilligers en wagenbouwers zorgen er dan voor dat alles weer op rolletjes loopt. "De Brabantsedag overstijgt daarmee het lokale verenigingsleven, het hangt als een deken over het dorp", vertelt Boukje van Ettro, voorzitter van Stichting Brabantsedag. Ze geeft aan dat het bereiken van een bijzondere mijlpaal, zoals de 60e editie, extra belangstelling oplevert. Van Ettro: "We merken dit onder meer aan de grote vraag naar tribuneplaatsen."

Met zestien wagenbouwersgroepen kan de Brabantsdag de komende jaren prima vooruit, aldus Van Ettro: "Er is echter altijd plaats voor nieuwe deelnemers. We blijven hopen op nieuwe groepen uit Sterksel of Leende."

De Brabantsedag is in de loop der jaren steeds professioneler is geworden. Van Ettro: "Zowel de wagenbouwers als iedereen van de organisatie proberen zich ieder jaar opnieuw te overtreffen." Als het aan het stichtingsbestuur ligt wordt de lat ook de komende jaren steeds een beetje hoger gelegd. Van Ettro: "Er zijn altijd knoppen te vinden waaraan kan worden gedraaid."

Het jubileumjaar wordt onder meer aangegrepen om te onderzoeken welke nieuwe impulsen er voor de toekomst nodig zijn. Van Ettro: "We hebben onszelf onder andere de vraag gesteld waar we over tien jaar willen staan." Dit heeft erin geresulteerd dat het aantal dagen van het cultuurfestival vanaf volgend jaar flink wordt teruggeschroefd. In de plaats van negen dagen duurt de Brabantsedag in 2018 nog maar één weekend.

Van Ettro: "Het huidige concept verrast niet meer voldoende." In de nieuwe opzet wordt het evenement een stuk compacter. De nadruk komt nog meer te liggen op het rijdende theaterspektakel op zondag. Van Ettro: "De optocht is ons hoofdproduct." De Brabantsedag moet een dagje uit met het gezin worden, zoals een bezoek aan de Efteling, waar er de hele dag iets te beleven is. De nieuwe koers die de stichting na de jubileumeditie gaat varen is niet ingegeven uit kostenoverwegingen, benadrukt Van Ettro: "We zijn financieel gezond." De exacte invulling van de 61e Brabantsedag moet nog vorm krijgen. Van Ettro: "De nieuwe opzet is volgend jaar ook nog niet af. Dit proces neemt verschillende jaren in beslag."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox