Logo deparelvanbrabant.nl


Foto: Jurgen van Hoof

Vriendenkring Haisjô na 25 jaar nog altijd heel ambitieus

Door Roy de Leijer

HEEZE - Vriendenkring Haisjô kende in 1993 een denderende start. Met 'Fragmenten van het geloof' werden de piepjonge wagenbouwers meteen tot algemeen winnaar van de Brabantsedag uitgeroepen. Zondag wordt er voor de 25e keer aan de cultuurhistorische optocht deelgenomen.

Vriendenkring Haisjô zag in 1992 het levenslicht vanuit het verlangen van een clubje tieners om een eigen wagenbouwersgroep te starten. Mede-oprichter Mark Damen: "Het idee is ontstaan op het Augustinianum. Het merendeel van de startende leden was destijds een jaar of 16, 17. We waren verreweg de jongste groep. De Stichting Brabantsedag wist daarom niet goed wat ze met ons aan moest. Wij werden onder meer verplicht om een aantal namen van volwassenen door te geven. Die lijst hebben we compleet uit onze duim gezogen." Nadat de aanvankelijk gekozen naam 'Vriendenkring Belachelijk' werd afgekeurd door stichting, werd de groep omgedoopt in Haisjô, de oorspronkelijk naam van Heeze. Damen: "We staken er meteen veel werk in. Met zeventig man brachten we de hele zomervakantie op ons bouwterrein door. Volkomen onverwacht wonnen we dat jaar." Een dergelijke prestatie lijkt tegenwoordig bijna onhaalbaar. Damen: "Wij zijn helemaal vanaf nul begonnen. Het niveau is in de loop der jaren echter zoveel hoger komen te liggen dat het bijna niet meer mogelijk is om op zo'n manier te starten." Het bouwterrein van Haisjô aan de Hodibalduslaan in Heeze is een plek waar ambitie en gezelligheid hand in hand gaan. Damen: "We zijn nog altijd heel ambitieus. Het niveau moet ook blijven stijgen. De afgelopen jaren zijn de wagenbouwers steeds een stapje verder gegaan. We zijn gegroeid van het nabouwen van een plaatje tot totaaltheater. Dat zie je onder meer terug in de muziek, in de bewegingen en het spel. De grootste uitdaging is om het simpel te houden. Het thema moet je in dertig seconden helder zien te krijgen. In die periode probeer je het publiek op de een of andere manier te raken." Serieuze onderwerpen, zoals Joodse onderduikers, worden daarbij niet geschuwd door Haisjô. Damen: "De Brabantsedag is ook een soort geschiedenisles. Het is heel leerzaam." Het ledental van Haisjô is gegroeid naar ruim 140. Inmiddels maakt de tweede generatie zijn opwachting.

In 2013 werd er zonder wagen aan de optocht deelgenomen. Damen: "Dat jaar waren we te ambitieus en was het onverantwoord om de wagen mee te laten trekken. Achteraf gezien was het een geweldig bouwjaar. Het heeft de groep alleen maar sterker gemaakt."

Reageer als eerste
Meer berichten