De jeugd van vriendenkring Haisjô. Foto: Jurgen van Hoof
De jeugd van vriendenkring Haisjô. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'We doen alles op eigen kracht'

De Brabantsedag eindigt dit jaar niet alleen met een parade, het jubilerende cultuurfestival begint er ook mee. Op zaterdag 19 augustus wordt met een kinderoptocht het startsignaal voor de 60e editie gegeven.

HEEZE - "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst", zegt Frank Ikink, bestuurslid van Stichting Brabantsedag, over de gedachte achter het nieuwe programmaonderdeel. Ikink: "Daarnaast willen we kinderen die van huis uit niet aan een wagenbouwersgroep zijn gelieerd meer met het Brabantsedaggevoel in aanraking brengen."

Voor de optocht hebben zich bijna tachtig kinderen aangemeld. Ikink: "Voor hen zou het te gek zijn als er veel mensen langs de kant van de weg staan."

Een van de groepen bestaat uit Dorus van Hemert, Joachim, Antoine en Jolein Baggermans, en Mathis, Levi en Noah Vos. Het jeudige zevental heeft gekozen voor het toepasselijke thema: 'Verjaardag'. De kinderen worden begeleid door enkele ouders, waaronder Marieke Keunen, de moeder van Dorus: "Zelf kom ik oorspronkelijk niet uit Heeze, maar met mijn gezin geniet ik, net als de ouders van de andere kinderen, ieder jaar van de Brabantsedag. We denken er al jaren over om lid van een wagenbouwersgroep te worden. De kinderoptocht vinden we een leuke eerste stap."

Op de bouwplaats van vriendenkring Schenkels werd afgelopen zaterdagochtend naar hartelust geknutseld voor de kinderoptocht. Schenkels-voorzitter Joost Botteram juicht het idee toe: "Het is een prima manier om kinderen spelenderwijs klaar te stomen voor de Brabantsedag. Over een paar jaar moeten ze de kar immers gaan trekken. Onze groep telt zestig kinderen onder de 16 jaar. Twee jaar geleden hebben we voor onze jeugdleden al eens een optocht gehouden. Toen stonden er tweehonderd mensen langs de kant. "

Vriendenkring Haisjô vaardigt een groep van twintig kinderen af naar de optocht. "De kinderen hebben alles zelf bedacht. Ze doen hetzelfde als wij, maar dan in het klein", zegt Haisjô-voorzitter Mark Damen.

Op het bouwterrein werd zaterdag flink gehamerd en gezaagd aan het 'Paard van Troje'. "We doen alles op eigen kracht, van het bedenken van het ontwerp tot de uitvoering", legt de 11-jarige Bram Langenhuijzen uit. Leeftijdsgenoot Timmo Thijs vult aan: "Wij zijn een week voor de zomervakantie begonnen. Om alles op tijd af te krijgen moeten we nog wel even flink doorwerken. Ook het spel moet nog worden geoefend."

De kinderoptocht vertrekt zaterdag om 19.00 uur bij de Martinuskerk in Heeze. Het is de opmaat naar het openingsfeest dat om 20.00 uur in de gemeentehuistuin begint.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox