Columns Noël Creemers

Terug van vakantie

Voor de thuisblijvers, een aparte categorie binnen de Nederlandse samenleving, is ons land in de zomer een walhalla. Wat een rust, wat een weelde! Weg zijn de rijen bij de kassa's van de supermarkten, verdwenen zijn die ellendige ellenlange files op de weg. En wij thuisblijvers zijn de vriendelijkheid zelve. Heus, het gaat er in de zomer allemaal een stuk aardiger en relaxter aan toe. Het doet me denken aan vroeger, toen we duidelijk minder gestrest waren, zeeën van tijd hadden en nog geïnteresseerd waren in andermans doen en laten. Kon het maar altijd zo zijn.

Maar helaas, daar zijn ze weer, de inmiddels gebruinde vakantievierders. In drommen overschrijden ze onze landsgrenzen, gezeten in of op van allerhande vervoersmiddelen, om onze bevolking weer op het oude peil, 17.253.981 stuks Homo Sapiens, te brengen. Weg is de rust, terug zijn de files en het chagrijn. En of dat nog niet alles is moeten wij thuisblijvers ook nog eens verplicht luisteren naar al die vakantiebelevenissen, want wij hebben immers niets meegemaakt. Dus daar heb je ze weer met hun verhalen over dat oerdegelijke Duitsland waar echt alles net wat beter is dan in Nederland. "Helemaal niet duur, hoor, dat Duitsland! En aardig dat die Duitsers zijn!". Frankrijk, ja, da's ook zo'n topland. "Natuurlijk, Fransen zijn behoorlijk eigenaardig en super chauvinistisch en Nederlands spreken ze ook al niet, maar die weten wel wat leven is! Du vin, du pain, du boursin!" En dan heb je nog die vaak verstokte Italiëgangers. Die raken maar niet uitgepraat over wat 'hun' land te bieden heeft. Vroeg of laat vallen geheid de woorden 'la dolce vita' of 'dolce far niente'. "Die Italianen, die hebben het pas echt goed voor elkaar. Doen de gehele dag bijna niets anders dan eten, drinken, een beetje flikflooien en op zo'n lollige Vespa rijden." Is men in Spanje geweest, ook zo'n land waar wij in Nederland een puntje aan kunnen zuigen, dan kun je er de klok op gelijk zetten dat er kond wordt gedaan van de zon die maar blijft schijnen, de overheerlijke, soms gratis tapas en het flaneren over de boulevard. "Die Spanjaarden, die halen pas echt alles uit het leven."

Na al dat fraais denken wij thuisblijvers: als jullie de volgende keer daar nu eens blijven, dan proberen wij zielepoten er hier wel iets van te maken.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox